Собственикът на Туитър Илон Мъск, най-богатият човек в света, препоръча на гласоподавателите да изберат на утрешните междинни избори кандидатите на републиканците за Конгреса на САЩ, съобщи Ройтерс.

"Към независимо мислещите гласоподаватели: споделената власт ограничава най-лошите ексцесии и на двете партии, затова препоръчвам да гласувате за републикански Конгрес, като се има предвид, че президентството се държи от демократите", заяви Мъск в Туитър.

След като Мъск купи Туитър, правозащитни организации подложиха на критики позицията му относно модерирането на съдържание в социалната мрежа, а причината за това стана обявената от него подкрепа за абсолютната свобода на словото, която според тях може да засили дезинформацията и насаждането на омраза в Туитър.

Американската Демократическа партия на президента Джо Байдън е изправена пред тежка борба, опитвайки се да си запази контрола над Конгреса на изборите утре. Прогнози за изборите и социологически проучвания показват, че републиканците имат много голям шанс да спечелят мнозинство в Камарата на представителите, а контролът върху Сената вероятно ще бъде по-оспорван.

Мъск преди е заявявал, че би гласувал за републиканците, но подчертава, че подкрепя умерените и от двете страни на барикадата.

"Твърдите демократи или републиканци никога не гласуват за другата страна, така че независимите гласоподаватели са тези, които всъщност решават кой е начело!", добави Мъск в Туитър.