По думите му към 02.00 часа местно време на мястото на инцидента са пристигнали македонските водолази. За 10.00 часа днес беше насрочен огледът на кораба под вода, но се очаква той да започне в 12 ч.
Българските експерти, които ще се включат в операцията, пътуват към Охрид и се очаква да пристигнат навреме, за да се включат в него.
Операцията по изваждането ще продължи около два дни и се очаква да приключи утре. В момента, в който "Илинден" бъде изваден, поне една или две от първоначалните версии за причините за потъването ще отпаднат.
Фирмата, която ще извърши операцията, не е имала по-лесен случай от този, посочи следователят. По думите му тя е работила при много по трудни условия, от тези, при които трябва да бъде изваден потъналият на 6 метра дълбочина и на 260 метра от брега „Илинден”.
Корабът ще бъде изваден от хърватската компания „Дубина”, която беше избрана от Министерството на транспорта и съобщенията на Македония. Късно снощи на летището в Скопие са кацнали хърватските експерти. Днес екипът, заедно с техническото оборудване, са транспортирани до Охрид.
Инцидентът стана на 5-и септември и бяха нужни 10 дни, за да започне изваждането.