По неофициална информация Министерството на транспорта и съобщенията трябва да плати операцията - около 30 000 евро на избраната специализирана хърватска фирма, съобщи БТА.
Първият човек на Капитанията - самостоятелна структура в Министерството на транспорта, отговаряща за корабоплаването в Охридското езеро - Люпчо Настевски не се чувства отговорен за трагедията, пише "Дневник". В първото си изявление след нещастието той каза, че на 23 май експерт от Лойд, опитен корабен инженер, прегледал и петте кораба на пристанището, сред които "Илинден", и не написал нито една забележка към него".
"Ако забележим, че корабът е претоварен, наказваме. Двата най-големи кораба могат да превозват по 150 пътници, но в нито един сезон няма толкова много заинтересувани пътници", казва Настевски и добавя, че за проверката на кораба отговаря капитанът.
Настевски признава, че Капитанията има само двама инспектори, както и че не контролира техническата изправност на корабите. Поради техническа неизправност корабът "Маркони" преди два месеца получи забрана за плаване, добавя той.
"Утрински весник" пък съобщава, че Бранко Баич, представител на фирмата "Германишер Лойд", която от няколко години извършва техническата проверка на корабите по Охридското езеро, избягвал журналистите и щом чуел по телефона, че го търсят журналисти от Македония, веднага затварял слушалката.
След няколкодневния шок от най-голямата трагедия с потъването на "Илинден" и гибелта на 15 туристи, останалите три кораба продължават редовно да плават по езерото, пише още "Утрински весник".
На охридското пристанище вчера можеше да се види необичайна гледка. Корабите, които се готвеха за плаване, блестяха от оранжеви спасителни жилетки, които бяха раздадени на всеки от пътниците преди да започне обиколката по езерото, добавя изданието.
България води досъдебно производство за причинената по непредпазливост смърт на нашите граждани, каза междувременно пред Дарик радио Стелияна Кожухарова, говорител на главния прокурор Борис Велчев. Тя уточни, че такова разследване се прави и от македонска страна, което обаче не пречи да бъде извършвано и от наша страна, каквато е нормалната практика при подобни случаи. Господин Ситнилски, заместник-главният прокурор, беше в Македония и той беше възхитен от начина, по който е организирано всичко там, добави Кожухарова.