Дори при реализиране на решение за две държави между Израел и палестинците, Тел Авив ще запази военен контрол върху всички палестински територии, заяви вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от ДПА и БТА.

"При всички случаи, със или без трайно уреждане на конфликта, Израел ще запази пълен военен контрол върху всички райони западно от река Йордан", включително Западния бряг и ивицата Газа, каза във видеообръщение Нетаняху.

САЩ, които са най-верният съюзник на Израел, все по-настойчиво призовават за решение с две държави, което да предвижда мирно съвместно съществуване между еврейска и палестинска държава, в чиито граници да бъдат включени палестинските територии, окупирани от Израел през 1967 г. - Западният бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа.

Вашингтон настоява за решение за две държави като средство за уреждане както на сегашната война в Газа, така и на десетилетния израелско-палестински конфликт.

Нетаняху от своя страна, като представител на израелската десница, изгради дългогодишната си политическа кариера до голяма степен върху твърдото си противопоставяне на решението за две държави и вчера на практика потвърди тази си позиция.

Войната в Газа, която бушува от 7 октомври насам, след като "Хамас" извърши нападение срещу Израел, е поредната в рамките на конфликта между израелци и палестинци, който продължава вече седем десетилетия и дестабилизира Близкия изток, отбеляза в понеделник Ройтерс.

Усилията за постигане на решение за две държави - палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа заедно с Израел - са в застой от 2014 г. насам.

"Израел отхвърля категорично международния диктат по отношение на постоянно споразумение с палестинците. Ако се стигне до споразумение, то ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия." Това заяви израелското правителство в понеделник, цитирано от световните агенции.

"Израел ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. Такова признаване след клането на 7 октомври ще бъде огромна, безпрецедентна награда на тероризма и ще попречи на всяко бъдещо мирно споразумение", се казва в изявлението, разпространено от канцеларията на Бенямин Нетаняху.