По-висша съдебна инстанция в окръг Измир (Западна Турция) отхвърли иска за освобождаване от домашен арест на американския пастор Андрю Брънсън, предаде ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

В сряда друг съд в окръг Измир също отхвърли иска за освобождаване на пастора от домашен арест и за премахване на наложената му забрана да напуска страната, което накара неговия адвокат да подаде иск до по-висша съдебна инстанция, припомня агенцията.

Адвокатът на Брънсън Джем Халавурт заяви днес пред АФП, че ще внесе нов иск след две седмици.

Случаят с американския пастор Андрю Брънсън, съден от турски съд по обвинения в тероризъм и шпионаж, стои в основата на дипломатическата криза между Турция и САЩ в последно време, довела до спад на турската лира. Пасторът, духовен водач на малка протестантска църква в егейския град Измир, бе преместен под домашен арест миналия месец, след като прекара близо две години в затвора, но фактът, че не бе напълно освободен, само повиши напрежението.

Във връзка със случая Вашингтон наложи серия санкции на Турция, която от своя страна отговори с подобни мерки.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин предупреди вчера, че американската администрация е готова да наложи нови санкции срещу Турция, ако пастор Брънсън не бъде освободен скоро.

Пасторът рискува да получи до 35 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията в шпионаж и терористична дейност, които той отхвърля.