Бившата ръководителка на Мианма Аун Сан Су Чжи, задържана след свалянето ѝ от власт с военен преврат през 2021 г., беше помилвана в рамките на амнистията на над 7000 затворници, обявена от хунтата по случай будистките пости, съобщиха днес държавните медии, цитирани от Франс прес и БТА.

"Председателят на Държавния административен съвет помилва Аун Сан Су Чжи, която беше осъдена от съответните съдилища, в съответствие с разпоредбите за правата на човека", се казва в съобщението.

В края на април м.г. 78-годишната Аун Сан Су Чжи бе осъдена на 5 години затвор за корупция. Според властите тя е получила 11 килограма злато и 600 000 долара подкупи от бивш премиер, който отговаря за областта Янгон.

Аун Сан Су Чжи е дъщеря е на мианмарския политик, революционер и популярен герой на движението за национална независимост ген. Аун Сан, убит през 1947 г., когато тя е едва 2-годишна. Напуска Бирма през 1960 г. и прекарва голяма част от живота си във Великобритания. Учи в Оксфорд философия, политика и икономика.

Лидер на партия Национална лига за демокрация, основана през 1988 г., Су Чжи прекара 15 години под домашен арест за водене на ненасилствена борба за демокрация. През 1991 г. получава Нобелова награда за мир като "бележит пример за силата на безсилните".