Пакистанската християнка Асия Биби, прекарала в затвора осем години в очакване да бъде изпълнена смъртната й присъда по фалшиви обвинения в богохулство, напусна Пакистан, повече от шест месеца след като беше оправдана от Върховния съд. Това заявиха днес нейният адвокат и медии, цитирани от Ройтерс.

"Осведомих се чрез наличните канали и според тях тя е заминала за Канада", каза адвокатът Саиф Ул Малук.

Пакистанските телевизии "Гео" и ARY също съобщиха, че Биби е напуснала Пакистан, като се позоваха на неназовани източници.

Освобождаването на Биби през октомври предизвика бунтове на твърдолинейни ислямисти, които отхвърлиха решението на Върховния съд и предупредиха правителството, че не трябва да й се позволява да напуска Пакистан. Те също така призоваха тя да бъде убита.

През ноември канадският министър-председател Джъстин Трюдо каза, че страната му преговаря с Пакистан за оказване на помощ на Биби.

Жената беше осъдена през 2010 г., защото се изказала обидно за исляма, след като нейни съседи, работили с нея на полето, възразили срещу това тя да пие вода от тяхна чаша, понеже не била мюсюлманка.

Случаят предизвика възмущение сред християните по света и породи разделение в Пакистан, където двама политици, които се опитаха да й помогнат, бяха убити.