Холера и други заразни болести заплашват засегнатите от земетресенията райони в Турция, ако не бъдат взети спешни санитарни мерки, предупреждават лекари в страната, цитирани от "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Десетки хиляди хора загубиха живота си при земетресенията в Южна Турция миналия месец, а много други бяха ранени и приети в болници за лечение.

Проф. д-р Ейлем Улаш Саз, член на катедрата по педиатрия в Егейския университет, е отишъл като доброволец в зоната на земетресението заедно с много свои колеги, за да окаже медицинска помощ на пострадалите. Педиатрите са обслужили близо 2000 деца, някои от които са били спасени от развалините.

Саз посочи, че при лекуваните деца най-често срещани са били инфекциите на червата и дихателните пътища.

Лекарят предупреди, че в района се наблюдават много проблеми, дължащи се на лошата хигиена, липсата на тоалетни и подходящи санитарни условия и недостига на вода. По думите на експертите, ако не бъдат взети превантивни мерки, свързани с хигиената, в зоната на земетресенията може да се появят редица заразни болести - от холера до невиждани преди чревни инфекции.

Над 45 хиляди души загинаха под руините от двете земетресения на 6 февруари с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер и епицентър в окръг Кахраманмараш. Повече от 1,97 милиона граждани са се изселили от района на трусовете.

Междувременно над 110 000 души са подали молби към градските власти в Истанбул за тестване на жилищата им за безопасност при земетресения, съобщи кметът на града Екрем Имамоглу.

Според учените Истанбул, който официално има 16 милиона жители, е заплашен от земетресение с магнитуд над 7 в близките години.

Епицентърът на очакваното земетресение се намира на около 15 километра от града в Мраморно море. Сеизмологичната обсерватория Кандилли заяви, че вероятността за земетресение с магнитуд 7,4 до 2030 г. е 60 процента.