По улиците в южните предградия на Бейрут парамедици и доброволци от Хизбула пръскат от камиони или пеша дезинфектанти по магазини и сгради. В една болница, където доскоро се лекуваха нейни ранени бойци, медицинският персонал на групировката доставя легла за център, който да приема пациенти с коронавируса, пише Басем Мруе от Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

От Хизбула казват, че тя прехвърля своята организационна мощ, използвана допреди за борбата с Израел или за гражданската война в съседна Сирия, към борбата с разпространяването на вирусната епидемия в Ливан. Групировката иска да изпрати ясно послание до своите поддръжници в ливанската шиитска общност, че тя е силата, на която може да се разчита в криза.

Опоненти обвиняват гневно Хизбула, че е спомогнала за внасянето на коронавируса в Ливан. Изминаха повече от три седмици преди страната да спре полетите от Иран, след като на 20 февруари една току-що завърнала се от Иран жена стана първият потвърден случай в Ливан. Критици твърдят, че Хизбула стои зад забавянето, вероятно за да даде време на своите членове и поддръжници да се завърнат у дома - обвинения, които групировката отрича.

Оттогава в Ливан са регистрирани близо 480 случая и 12 починали.

"Докога ще оставаме жертви на тормоза на Хизбула?", написа в Туитър бившият министър Мей Шидиак през седмиците преди спирането на полетите. "Това е ново доказателство, че те контролират съдбата на страната", добави Шидиак, който впоследствие сам даде положителна проба, след като се завърнал от Париж.

През последните няколко години Хизбула предизвика недоволството на мнозина в Ливан заради намесата си в гражданската война в Сирия в подкрепа на съюзеното с Иран правителство в Дамаск. По време на вълната протести в Ливан в края на миналата година някои демонстранти заклеймиха Хизбула като част от политическия елит, който трябва да бъде отстранен. САЩ засилиха санкциите си срещу групировката, а финансовият срив в Ливан остави правителството, доминирано от Хизбула и съюзниците й, да се мъчи да намери решение.

Лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насралла редовно произнася по телевизията речи за пандемията - знак, че групировката усеща, че е необходимо да покаже активност. "Трябва да почувстваме, че сме в битка и трябва да водим тази битка", каза наскоро Насралла в едночасово слово.

Освен че е най-голямата военна сила в Ливан, Хизбула има преимуществото да разполага с най-голяма организационна мощ в страната. Групировката е мобилизирала 24 500 свои членове и доброволци в антивирусна кампания в помощ на правителството и министерството на здравеопазването, казва Хашем Сафиеддин, неин високопоставен представител. Това министерство е оглавявано от човек, посочен от Хизбула.

По време на обиколка на журналисти из Дание - гъсто населено предградие на Бейрут, което е бастион на Хизбула - представители на отдела за гражданска защита на групировката с униформи, маски и ръкавици пръскат улиците. Доброволци раздават кутии с храна на жителите с ниски доходи.

В болницата "Свети Георги", превърната от Хизбула в център за пациенти с коронавирус, персоналът подрежда нови легла на първия етаж. Сафиеддин казва, че групировката ще отдели част от своя потенциал, подготвен в случай на нова война с Израел. Това са хиляди лекари, медицински сестри и полеви персонал, както и 100 линейки. Ислямското здравно дружество към Хизбула планира да открие центрове за тестове.

"Ние сме войници в служба на здравното министерство", казва пред АП Билал Асаф, представител на отдела за гражданска защита на групировката.

Кампанията, шумно прокламирана по телевизията на Хизбула "Ал Манар", засега се ограничава само в традиционните зони на подкрепа.

На разпокъсаната на общностен принцип политическа сцена в Ливан сунити и някои християни остро възразяват срещу политическата мощ на Хизбула и връзките й с Иран. Няколко политически фракции, представляващи други вероизповедания, също започнаха антивирусни програми, като подготвиха болници или раздават помощи, но те не могат да се мерят с Хизбула по финансиране и организация.

"Хизбула иска хората да знаят, че това е специален проект - проект, който е над държавата", казва Али Хамаде, политически коментатор във вестник "Ан Нахар", който често е критичен към групировката.

В Ирак подкрепяните от Иран шиитски Народни сили за мобилизация (НСМ) също биват обвинявани от някои иракчани, че са спомогнали за разпространяването на вируса, като са пречели на спирането на трафика с Иран. НСМ провежда кампания за обеззаразяване и осигурява погребения на починалите от вируса.

Хизбула обаче е изложена на много по-остра критика. Нейният съюзник Иран е най-тежко засегнатата от пандемията страна в Близкия Изток с повече от 3600 починали и над 58 000 заразени. В анализ Центърът за тероризъм и бунтове към Информационната група "Джейнс" казва, че заразата е сериозно предизвикателство за Хизбула, защото отклонява вниманието й от Сирия, но тя може и да бъде възможност за нея. Предвид "слабостта на държавните институции (в Ливан), групировката отново получава шанс да покаже силата на на своите служби за управление и мрежи за социално подпомагане".