"Както обявихме миналата година, Ливанско-канадската банка (The Lebanese-Canadian Bank) е изиграла важна роля, за да улесни изпирането на пари за организации в различни части на света, контролирани от "Хизбула", съобщи директорката на Управлението за контрол над наркотиците Мишел Лиънхарт в общо комюнике с федералния прокурор на Манхатън.

През декември миналата година властите обявиха, че са подали жалба срещу ливански финансови институции, обвинени, че са подпомогнали изпирането на неколкостотин милиона долара в полза на "Хизбула". Финансовите трансакции били свързани с трафик на дрога и парите са "препрани" през САЩ и Африка. Жалбата била срещу Ливанско-канадската банка и две финансови институции в Ливан - фирмата за обмяна на валута "Хасан Аяш" и "Елиса холдинг".

Тогава "Хизбула" отхвърли обвиненията и заяви, че целта им е да опетнят името й, отбелязва АФП.

Според американските власти парите били прехвърляни от Ливан в САЩ, където с тях се купували автомобили на старо.
След това колите били пращани в Африка, основно Бенин, където били препродавани на паркинги, като един от тях бил собственост на "Елиса холдинг", казва прокурорът на Манхатън.

Приходите от продажбата на колите, както и от наркотрафик, били изпращани в Ливан чрез сложна система за пране на пари, контролирана от "Хизбула", твърдят американските власти.
Според тях между януари 2007 г. и началото на 2011 г. чрез Ливанско-канадската банка и други финансови институции в САЩ са били прехвърлени поне 329 милиона долара.