Нов пакистански закон предвижда химическа кастрация на изнасилвачи и създаване на национален регистър на сексуалните насилници, предаде Франс прес.

Целящ ускоряване на правоприлагането при случаи на сексуално насилие, нормативният акт беше утвърден от президента Ариф Алви.

Съгласно новия закон специални трибунали ще бъдат натоварени да гледат дела за изнасилване и сексуален тормоз срещу жени или деца. Той ще позволи ускорено разглеждане на такива случаи.

От пакистанското президентство уточниха за АФП, че законът включва член за химическа кастрация на сексуални насилници дори при първо престъпление от подобен характер. Кастрацията ще бъде извършвана по разпореждане на съдия.

Голяма част от Пакистан, консервативна мюсюлманска държава, живее по патриархални правила и потискането на жените е нещо обичайно. Жертвите на сексуални престъпления често са твърде уплашени, за да говорят, а евентуалните им жалби се разглеждат през пръсти, отбелязва АФП.

Новият закон беше приет, след като през септември майка беше изнасилена пред децата й от членове на банда край магистрала. Този случай получи силен отзвук в страната и доведе до призиви за налагане на по-тежки наказания за сексуални престъпления срещу жени и деца.

След изнасилването на майката високопоставен полицейски служител каза, че отговорността е нейна, защото е карала сама по магистралата, без да е придружена от мъж.

Запитан за случая през септември, премиерът Имран Хан първоначално се обяви за "публично обесване". Но взимайки под внимание, че подобна практика ще се отрази неблагоприятно на международния имидж на Пакистан, Хан впоследствие каза, че предпочита да се прибягва до химическа кастрация.

Правозащитници обаче поставиха под съмнение ефективността на това наказание. Тази процедура е "жестока, нехуманна и унизителна" и няма да допринесе с нищо за подобряване на несъвършената съдебна система, каза Римел Мохидин, експерт за Пакистан в неправителствената организация "Амнести интернешънъл".

Нигад Дад, защитник на правата на жените, приветства новия закон, но изрази съмнение, че химическата кастрация може да има възпиращо или оздравително действие.

Нормативният акт предвижда също в цялата страна да бъдат обособени килии за затваряне на предполагаеми изнасилвачи, в интерес на първоначалното разследване, и слагане на край на спорния преглед за девственост, известен като "преглед с два пръста". Тази практика вече бе осъдена от Световната здравна организация като ненаучна и травмираща.

В Пакистан се извършват средно по 11 изнасилвания на ден, според официалните данни. Властите обаче признават, че реалните числа са много по-големи, отбелязва АФП.