Хиляди венецуелци влязоха днес в съседна Колумбия, за да си купят храна и лекарства, след като президентът Николас Мадуро разпореди да бъде отново отворена границата, която бе затворена от четири месеца, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Дълги опашки от граждани на Венецуела се извиха на два презгранична моста близо до колумбийския град Кукута. Хората, някои от които с деца на раменете, чакаха документите им да бъдат проверени от колумбийски митничари.

Венецуелски граничари помагаха ситуацията да бъде държана под контрола.

През февруари социалистическото правителство на Венецуела разпореди границите с островите Аруба, Бонер и Кюрасао, както и с Бразилия и Колумбия, да бъдат затворени, в момент, когато опозицията се опитваше да достави храна и лекарства. По-голямата част от помощта бе изпратена от Съединените щати, ключов съюзник на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидо.

Миналия месец венецуелското правителство отвори отново границите с Аруба и Бразилия.

Вчера службата на върховния комисар на ООН за бежанците съобщи, че 4 милиона венецуелци - близо 15 процента от населението на страната - са емигрирали, за да избягат от икономическата и политическата криза.

Днес специалният пратеник на комисаря, американската актриса Анджелина Джоли, посети друг район по границата между Колумбия и Венецуела, за да се запознае с условията, при които живеят емигрантите и бежанците, и с техните нужди. Предвидено е холивудската звезда да се срещне с хуманитарни работници и с венецуелци и да обиколи палатков лагер, построен от ООН, съобщи АП.

Анджелина Джоли призова международната общност да помогне на трите южноамерикански държави, приели най-много мигранти от Венецуела - Колумбия, Перу и Еквадор, предаде Ройтерс.

20 000 деца са изложени на риск да останат без основни граждански права, предупреди тя.