Хиляди демонстранти протестираха днес в Русия срещу проектозакон за независим от чуждестранни сървъри интернет, който те определят като "цензура" и опит да се "изолира" страната от останалия свят, предаде Франс прес.

В Москва властите разрешиха акцията, а в други руски градове се състояха по-малки протести.

Снимка: БТА

В името на борбата с кибербезопасността законът предвижда да се попречи на руски сайтове да функционират чрез чуждестранни сървъри.

Предложението беше разкритикувано като опит да се контролират съдържанията и дори постепенно да се изолира руският интернет в контекста на засилващия се натиск на властите върху онлайн свободата.

Според организаторите на демонстрацията в Москва са присъствали 15 000 души. Сред ораторите е имало активисти за свобода на медиите и на интернет.

"Правителството се бори срещу свободата, включително срещу свободата в интернет. Мога да ви кажа това като човек, прекарал един месец в затвора заради послание в Туитър", заяви пред множеството Сергей Бойко, активист от Сибир.

Мнозина бяха задържани в Москва без видима причина, отбелязва АФП. Журналист от агенцията видял как полицаи носят човек, държейки го за ръцете и краката.

Миналата седмица прочутата руска чат линия Телеграм, която властите неколкократно се опитаха да блокират, но без успех, призова потребителите си да участват в днешната демонстрация.

В официалната си страница Телеграм изтъкна, че проектозаконът има за цел "да изолира Русия от останалия свят", след което ще стане възможно да се блокират чуждестранни социални мрежи и чатове. Целта на закона, според Телеграм, е "тотална цензура".

Текстът предстои да бъде одобрен при решаващ вот на второ четене в долната камара на парламента.

Снимка: БТА