Няколко хиляди души излязоха за кратко по улиците на ивицата Газа в неделя, за да протестират срещу хроничните прекъсвания на електрозахранването и трудните условия на живот, изразявайки публично недоволство от управлението на Хамас, но бяха разпръснати бързо от силите за сигурност на ислямисткото движение, предаде Асошиейтед прес.

В град Газа, южния град Хан Юнис и на други места се проведоха шествия, на които се скандираше "какъв срам". Някои изгориха и знамена на Хамас, преди полицията да се намеси и да разпръсне протестите.

Полицията е унищожила мобилните телефони на хора, които са снимали в Хан Юнис, а свидетели твърдят, че е имало няколко ареста. Десетки млади привърженици и противници на Хамас за кратко се сбиха, като хвърляха камъни един срещу друг.

Демонстрациите бяха организирани от гражданско онлайн движение, наречено "алвирус алсакер" или "вирусът на подигравката". Не е известно кой стои зад движението. Хамас управлява Газа с железен юмрук, като забранява повечето демонстрации и бързо потушава публичните прояви на несъгласие.

Ислямистката въоръжена групировка завзе контрола над Газа през 2007 г. от силите на палестинския президент Махмуд Абас, което накара Израел и Египет да наложат съкрушителна блокада на територията. Израел твърди, че тя е необходима, за да се попречи на движението, което не признава правото на Израел да съществува, да изгради своя военен потенциал.

Блокадата съсипа икономиката на Газа, доведе до рязко нарастване на безработицата и до чести прекъсвания на електроподаването.