Хиляди израелски граждани излязоха на протести срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху, предаде ДПА. В същото време ООН отново призова за базирано на две държави решение на близкоизточния конфликт, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърля идеята. 

Участници в демонстрацията в Тел Авив настояха за незабавно спиране на войната в Газа, за да бъдат освободени оставащите над 100 заложници, държани от палестинската ислямистка групировка "Хамас". "Спрете сраженията, платете цената", заяви на митинга един от протестиращите, чийто братовчед е сред похитените, информира БТА. 

В края на ноември бяха разменени 105 израелски заложници срещу 240 палестински затворници. След това "Хамас" заяви, че няма да освобождава повече хора, пленени при атаката срещу Южен Израел на 7 октомври, докато Тел Авив не изтегли армията си от Газа.

Нетаняху и неговите съмишленици обаче застанаха на твърдата позиция, че единственият начин за освобождаването на останалите заложници е военната победа над палестинската групировка. Вчера ключов министър във военния кабинет на Израел - генералът от запаса Гади Айзенкот, определи като "небивалици" твърденията на Нетаняху за възможна пълна победа над палестинската групировка.

Според Айзенкот само сделка за спиране на огъня може да върне живи десетките заложници, а твърденията, че това може да стане с други средства, само подхранват "илюзии". Освен това генералът заговори за нови избори, за да "се възстанови доверието в политическото ръководство на страната". 

Няколкостотин поддръжници на лявата партия "Хадаш" в събота поискаха оставката на Нетаняху в северния пристанищен град Хайфа. Стотици протестиращи излязоха и по улиците на Йерусалим.

В петък вечерта роднини на заложници обявиха постоянен протест в град Кесария, където се намира частният дом на израелския премиер. "Очакваме сериозни хора... да излязат и да ни дадат реални отговори за това как са нашите близки", каза един от протестиращите.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново призова за базирано на две държави решение на близкоизточния конфликт, докато израелският премиер отхвърля идеята за суверенна палестинска държава. 

"Правото на палестинския народ да изгради своя собствена държава трябва да бъде признато от всички", заяви Гутериш вчера в Кампала на среща на Движението на необвързаните държави, цитиран от ДПА и БТА.

"Отказът да се приеме решението за две държави за израелците и палестинците и отричането на правото на палестинския народ на държавност са неприемливи."

Гутериш добави, че отричането на решението за две държави удължава конфликта, който се е превърнал в глобална заплаха за мира и сигурността, допринася за поляризацията и засилва екстремизма навсякъде.

Той отправи и нови призиви за незабавно прекратяване на огъня във войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа.

Нетаняху продължава да отхвърля идеята за независима палестинска държава след приключването на конфликта в Газа. "Няма да направя компромис с пълния израелски контрол върху сигурността на целия район западно от Йордания - а това противоречи на палестинска държава", заяви той вчера, като повтори позицията си, че всяко решение в обозримо бъдеще трябва да включва военен контрол на Израел върху целия Западен бряг.

САЩ, които са важен съюзник на Израел, също настояват за решение с две държави, припомня ДПА.