Няколко хиляди души се събраха днес пред Бранденбургската врата в Берлин на демонстрация в подкрепа на мирните преговори за прекратяване на войната в Украйна, предаде ДПА.

Демонстрацията бе организирана по призив на изтъкнатия политик от германската партия "Левите" Сара Вагенкнехт и активистката за правата на жените Алис Шварцер. Тя се състоя днес, ден след годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна.

Вагенкнехт принадлежи към твърдата лява партия "Левите", която бе образувана от бивши членове на комунистическата партия на Германската демократична република, пояснява ДПА.

И от двете страни на Бранденбургската врата в Берлин се събраха множество демонстранти въпреки снега и студа. Някои участници носеха знамена с гълъби на мира.

По данни на полицията към 14:00 часа берлинско време демонстрантите са били около 10 хиляди.

Германската полиция разположи 1400 полицаи в района около Бранденбургската врата, където имаше и няколко по-малки контрадемонстрации.

Преди две седмици Вагенкнехт и Шварцер разпространиха петиция, озаглавена "Манифест за мир", в която поискаха от германския канцлер Олаф Шолц "да спре ескалацията на оръжейните доставки". В петицията те призовават за прекратяване на огъня и за мирни преговори с Русия.