Части на украинските въоръжени сили започнаха да влизат в Херсон, градът е в процес на връщане под контрола на Украйна. Това съобщи Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

В центъра на града първо се появиха жители с украински знамена, а след това в социалните мрежи бяха качени и видеозаписи, на които гражданите се радват на украински военни.

Съдейки по всичко ВСУ са установили контрол над целия десен бряг на Херсонска област. Няма потвърдени данни за останали руски части на десния бряг (според Москва последните такива са напуснали десния бряг на Днепър рано тази сутрин).

Но украинското разузнаване съобщава, че в Херсон има руски войници, преоблечени в цивилни дрехи. В изявлението на ГУР има и обръщение към руските военнослужещи, които според службите са "оставени" в Херсон. Разузнавателната агенция смята, че командирите им са ги призовали да се преоблекат в цивилни дрехи и да напуснат града сами. ГУР призовава тези военнослужещи да се предадат.

В същото време руското министерство на отбраната по-рано съобщи, че всички руски военнослужещи са успели да преминат на левия бряг на река Днепър през нощта на 11 ноември.

Междувременно украинското министерство на външните работи определи изтеглянето на руската армия към източния бряг на река Днепър като важна победа. "Украйна в момента отбелязва още една важна победа. Това е доказателство, че каквото и да говори или прави Русия, Украйна ще победи", написа в Twitter украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Херсон бе единственият регионален център в Украйна, който Русия успя да превземе след 24 февруари. Градът бе окупиран повече от осем месеца.

На 9 ноември руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че градът ще бъде оставен. Изтеглянето на войските се обяснява с липсата на възможност за снабдяване на Херсон и с желанието да се запази животът на руските войници.

В официалния си доклад руското министерство на отбраната описва отстъплението от Херсон като "маньовър към подготвените позиции на левия бряг на река Днепър".

Украинските въоръжени сили се подготвят за масирани руски удари по десния бряг на Херсон, заяви в телевизионен маратон ръководителят на пресцентъра на обединеното командване Наталия Гуменюк.

Руските укрепления на левия бряг са съвсем близо до териториите, оставени на десния бряг - каза Гуменюк. Затова украинските въоръжени сили се подготвят за обстрел от левия бряг.

Междувременно руснаците твърдят, че са се увеличили обстрелите на Новая Каховка и на близката ВЕЦ, като обвиняват за това украинските въоръжени сили.

Междувременно украинският президентски съветник Алексей Арестович заяви, че Антоновският мост в Херсон се е срутил не защото руснаците са го взривили, а защото ракетите HIMARS са уцелили нещо на моста, вероятно боеприпаси.

Снимка: Скрийншот/Telegram

"Според плановете им, с които бяхме частично запознати, те трябваше да се задържат още една седмица. Но през нощта на моста и на понтонния мост под него нашите удариха конвоя с HIMARS-и и е станала страховита експлозия, мостът и част от понтонния мост са били разрушени. През нощта те рязко са прехвърлили останалата част от силите през Каховка. Имаше и още един понтонен мост. Щом са се изтеглили, са го взривили", заяви Арестович в канала на Юрий Романенко в YouTube.

Според руската страна мостът е взривен от тях, след като частите са се изтеглили от Херсон в ранните часове на 11 ноември. Те също така твърдят, че по-голямата част от военната техника и оборудването не са били прехвърлени през моста, а през специално изграден понтонен мост над река Днепър на друго място.

Същевременно се появиха и нови снимки на разрушеното съоръжение, на които се вижда понтон със стърчащ от него камион "Камаз". Според руското министерство на отбраната през нощта наистина е имало обстрели с HIMARS, но ракетите са били свалени.