Кабинетът на косовския президент Хашим Тачи платил от бюджета на Косово 517 198 евро на американска лобистка компания, близка до президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи агенция МИА, цитирана от БТА.

В договора с компанията "Балард партнърс" се посочва, че тези над половин милион евро са платени за "консултантски услуги" за нуждите на косовското президентство.

Според косовската телевизия КТВ компанията не е избрана случайно с оглед на близостта на нейните ръководители с администрацията на президента Тръмп, с когото Тачи иска да се срещне в Белия дом. Информацията потвърдил и самият шеф на компанията Брайън Балард, чийто правен отдел съобщи, че на 20 април той се е срещнал с Тръмп и му предал искането от посланичката на Косово във Вашингтон Вльора Читаку за среща с Хашим Тачи.

Съмненията за злоупотреба с държавни пари от страна на Тачи бяха повдигнати от парламентарната опозиция в Косово, след което бе обявено, че фактите ще бъдат утвърдени от парламентарна комисия, която се очаква да бъде формирана за този случай.