Генералният секретар на Хизбула Хасан Насралла е поставен под карантина, съобщи израелската телевизия, цитирана от сайта "Гласът на столицата". От новината не става ясно дали Насралла е ограничил контактите си или е засегнат от коронавируса, коментира във фейсбук арабистът Владимир Чуков.

Правят се предположения, че решението е взето след потвърждението, че редица висши представители на радикалното движение са били засегнати от вируса.

Както вече беше съобщено, Хизбула устрои специална клиника в южното предградие на Бейрут "Русул ал аазам", в която се настаняват представители на иранския политически елит, засегнати от коронавируса.

Предполага се, че въпросните членове на ръководството на Хизбула са контактували с настанените в клиниката висши ирански политици и са били заразени.

Иран е държавата, в която най-голям брой политици са заразени или починали от пандемията. Най-показателното е, че сред заразените са 4-ма министри и 5-ма депутати. Сред заразените е и внукът на Хаменей - Фарид ад-Дин Хадад Адел, след негово посещение в религиозния център Ком, който е епицентърът на заразата в Ислямската република.

Сайтът "Гласът на столицата" съобщава и за кончината на генерала от Корпуса на ислямските гвардейци /КИГ/ Фархад Дебиан, вследствие на заразата от коронавируса след неговото завръщане от Иран в Сирия. Това е станало в болница "Хомейни" в бастиона на КИГ в южното предградие на Дамаск - Сейда Зейнаб.

Преди два дни стана ясно, че руска военна полиция е блокирала пътя между столицата Дамаск и иранския бастион Сейда Зейнаб. Предположенията на наблюдателите са, че става въпрос за политически различия. Вероятно силното разпространение на коронавируса в този квартал в околностите на Дамаск е причината за желанието на Русия, която изцяло контролира положението в сирийската столица, да изолира движението между града и шиитския квартал.

Броят на жертвите на коронавируса в Иран достигна 429

Иран е регистрирал 75 нови смъртни случая от коронавируса през последните 24 часа, съобщи иранското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс.

С това общият брой на починалите в най-тежко засегнатата страна в Близкия изток достигна 429.

"Установихме 1075 нови потвърдени случая на заболяването Ковид-19 за последните 24 часа, което означава, че в страната има 10 075 заразени. Смъртните случаи са 429", каза говорител на иранското здравно министерство пред държавната телевизия.

В резултат на епидемията се заразиха редица високопоставени официални лица, духовници и представители на елитния военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция. Иран е четвъртата най-засегната страна в света след Китай, Южна Корея и Италия.

От 19 февруари, когато иранските власти съобщиха за първите случаи на заразяване и за първите два смъртни случая от вируса, починаха най-малко седем официални лица и политици, обобщава Ройтерс.

Клерикалните управници на Иран срещат трудности да овладеят разпространението на вируса, въпреки че бяха затворени училищата и университетите и отменени религиозните, културните и спортните прояви в цялата страна.

Иранските власти многократно призоваха хората да избягват неналожителните пътувания и да си стоят вкъщи.

"Останете си у дома. Не ходете да пазарувате. Като пренебрегвате нашите препоръки, правите работата ни още по-трудна", обърна се към иранците здравният министър Саид Намаки на живо от телевизионния ефир.