Хърватски съд нареди днес задържането на директора на унгарската енергийна група МОЛ Жолт Хернади, който е разследван в Хърватия задочно за даване на подкуп на бивш премиер на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия месец международната полицейска организация Интерпол реши да поднови заповедта за арест на Хернади, издадена преди няколко години, която Унгария досега отказваше да изпълни.

Срещу Хернади бяха повдигнати обвинения в Хърватия за предполагаемо подкупване на бившия премиер Иво Санадер през 2008 г., за да позволи на МОЛ да поеме контрола над хърватската енергийна компания ИНА, в която МОЛ притежава най-големия пакет акции, но не е мажоритарен акционер.

Процесът срещу Санадер и Хернади започна през октомври. И двамата отричат да са виновни.

Заповедта за арест на Хернади е издадена от Окръжния съд в Загреб, съобщи говорителят Крешимир Девчич.

МОЛ притежава близо 50 процента от ИНА. Загреб притежава 45 процента. Двете страни имат спорове от години за мениджмънта и инвестициите, а преди две години хърватското правителство обяви план да изкупи акциите, притежавани от МОЛ.

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна днес с хърватския си колега Андрей Пленкович по време на регионална среща в Загреб (на снимката). И двамата се съгласиха, че проблемите, свързани с ИНА, хвърлят сянка върху иначе добрите отношения между двете страни.