Източният украински град Харков, който редовно става мишена на руски удари, ще открие през март първото си подземно училище, предаде ДПА и БТА.

Строителството на училището в индустриалната зона на града върви по план, въпреки вражеския огън и мразовитата зима, написа днес в "Телеграм" кметът Игор Терехов.

Първите бетонни поддържащи структури вече са изградени. Сега се работи по изолацията, вентилацията и системите за водоснабдяване и канализация, каза кметът.

Съществуват и предварителни планове за изграждане на още едно подземно училище в централен квартал на града.

Близо 65 импровизирани класни стаи функционират в градското метро. В момента около 1000 ученици от началните класове се обучават, поне отчасти, по този начин.

По данни на властите само около 40 процента от повече от 110 000 ученици все още остават в Харков. Голяма част от тях са избягали в чужбина, като много от напусналите страната учат дистанционно в предишните си училища.

Украйна се бори срещу пълномащабна руска инвазия от повече от 22 месеца. Вторият по брой на населението украински град Харков се намира на само 30 км от границата с Русия и редовно става обект на руски ракетни удари, посочва ДПА.