Палестинското движение "Хамас" обяви, че замразява преговорите с Израел за освобождаването на заложници, държани в ивицата Газа след убийството на Салех ал Арури, член на ръководството на групировката, в предградие на Бейрут. Това съобщи телевизионният канал "Ал Арабия", цитиран от ТАСС.

Както отбелязва телевизионният канал, ръководителят на "Хамас" Исмаил Хания е определил убийството като "терористичен акт", като нарушение на ливанския суверенитет и засилена враждебност на Израел към палестинците.

По-рано "Хамас" официално потвърди смъртта на Ал-Арури след атака на израелски дрон в Дахия. Заедно с Ал-Арури бяха убити двама командири на военното крило на "Хамас", бригадите Иззадин ал-Касам.

Ал-Арури е един от основателите на бойното крило на "Хамас". През 2017 г. той беше избран за заместник-ръководител на радикалното палестинско движение и се смяташе за "номер две" в "Хамас". Израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши, че ще се разправи с него още преди ескалацията на конфликта между "Хамас" и Израел на 7 октомври.

Движението "Хамас" "никога няма да бъде победено", увери късно вчера неговият лидер Исмаил Хания, цитиран от Франс прес и БТА.

"Едно движение, чиито лидери и основатели падат като мъченици за достойнството на нашия народ и нашата нация, никога няма да бъде победено", каза Хания в телевизионно обръщение. "Това е историята на съпротивата и на движението, което след убийството на своите лидери става още по-силно и по-решително", изтъкна той.

Хания отдаде почит на Ал-Арури и на другите двама загинали ръководители на военното крило на "Хамас".

При атаката са били убити още четирима представители на "Хамас", допълни лидерът на движението, цитиран от АФП.