Високопоставен представител на "Хамас", който е на посещение в Москва, заяви днес, че палестинското ислямистко движение опитва да установи местоположението на осем заложници в ивицата Газа с двойно гражданство - руско и израелско, за да ги освободи, предаде Франс прес. Ислямисткото движение е готово и да освободи всички задържани заложници, но срещу условието да бъдат пуснати палестинските затворници в Израел. 

"Издирваме сега хората, за които ни съобщи руската страна. Трудно е, но ги издирваме. След като ги намерим, ще ги освободим", заяви Муса Абу Марзук, цитиран от РИА "Новости". Той обясни, че руското външно министерство му е предоставило списък с осем души с двойно гражданство, за които казва, че са задържани в ивицата Газа. "Ще обърнем голямо внимание на този списък и ще се отнесем към него грижливо, защото смятаме Русия за наш много близък приятел", добави представителят на "Хамас".

Той пристигна в Москва в четвъртък за преговори, във фокуса на които е освобождаването на заложници на "Хамас" и евакуацията на руски граждани. Стотици руски граждани живеят в ивицата Газа, бомбардирана от израелските сили в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври.

Русия, за разлика от САЩ и ЕС, не смята "Хамас" за терористична организация и винаги е поддържала отношения с ислямисткото движение, отбелязва БТА. Москва осъди нападенията срещу израелски цивилни, но също така настоява за създаването на палестинска държава, за да бъде сложен край на конфликта с Израел.

Лавров: Израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право, могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия

Снимка: БТА/AП

Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че израелските въздушни удари по ивицата Газа са в нарушение на международното право и могат да породят катастрофа, която да трае с десетилетия.

"Осъждаме тероризма, но категорично не сме съгласни, че на тероризма може да се отвръща с нарушаване на нормите на международното хуманитарно право, в това число чрез безразборно използване на сила срещу обекти, където се знае, че има цивилни, включително заложници", каза Лавров в интервю за Беларуската телеграфна агенция, публикувано днес. 

По думите на руския външен министър е невъзможно да бъде унищожен "Хамас" - както се закани Израел - без да бъде унищожена Газа, заедно с по-голямата част от цивилното ѝ население. "Ако Газа бъде унищожена и 2 милиона жители бъдат прогонени, както някои политици в Израел и в чужбина предлагат, това ще породи катастрофа за десетилетия напред, ако не и за столетия", предупреди Лавров.

"Необходимо е да се спре и да бъдат обявени хуманитарни програми за спасяване на подложеното на блокада население", добави той.

Иначе военното крило на "Хамас" твърди, че е готово да освободи заложниците, които е отвлякло по време на атаката си на израелска земя, в замяна на освобождаването на всички палестинци в израелски затвори, предаде Франс прес.

"Цената, която трябва да се плати за големия брой вражески заложници в наши ръце, е да бъдат изпразнени затворите от всички задържани палестинци", каза военният говорител на "Хамас" Абу Обейда във видеозапис, излъчен от телевизионния канал на "Хамас" "Ал-Акса".

"Ако врагът иска да приключи този случай със задържани наведнъж, ние сме готови да го направим. Ако иска процес стъпка по стъпка, готови сме и на това", добави Обейда.

Според последната оценка на израелските власти около 230 заложници, отвлечени по време на нападението от 7 октомври, са държани в ивицата Газа, палестинска територия , управлявана от "Хамас".

Повече от 1400 души бяха убити в Израел след тази безпрецедентна атака, извършена от командосите на "Хамас", според израелските власти, припомня АФП.

"Усилията за осигуряване на освобождаването на повече от 200-та заложници ще продължат, дори и по време на сухопътната офанзива срещу "Хамас" в Газа", каза днес израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, след като обяви, че войната е навлязла във втората си фаза, предаде Ройтерс.

Запитан на пресконференция дали контактите за освобождаване на заложниците ще продължат и по време на сухопътната офанзива, Нетаняху отговори с "Да". Израелският премиер каза, че идеята за размяна на заложници за палестински затворници е била дискутирана от членовете на израелския военен кабинет.

Нетаняху обаче отказа да направи уточнения като каза, че разкриване на каквито и да било подробности би било контрапродуктивно.