Правителството, доминирано от "Хамас", съобщи, че израелските военни са атакували в събота вечерта бежански лагер в Газа, убивайки 38 души, след като призивите за прекратяване на огъня от арабския свят бяха отхвърлени от Съединените щати и Израел, съобщи Ройтерс.

С растящия брой на жертвите в Газа, пропалестински демонстранти организираха протести в много градове по света в събота, призовавайки за край на войната, която продължава почти месец.

Салама Маруф, ръководител на правителствената медийна служба на "Хамас", каза пред Ройтерс, че израелският удар в лагера Махази е убил най-малко 38 палестинци и ранил 100.

По-рано Палестинската информационна агенция WAFA съобщи за 51 убити.

Маруф каза, че неясно колко хора остават в неизвестност и спасителните екипи се опитват да ги издирят под развалините на разрушените къщи.

Бежанският лагер Махази се намира в централната част на ивица Газа.

Ройтерс уточнява, че не може да направи независима проверка на съобщението на WAFA. На свой ред израелската армия не е отговорила засега на искане за коментар. Израел твърди, че е насочил усилията си към "Хамас", а не към цивилни, и че въоръжените групи използват жителите като жив щит.

Говорител на управляваното от "Хамас" министерство на здравеопазването в Газа, Ашраф ал-Кидра, каза, че много хора са били убити и ранени при атаката, без да посочва точен брой.

Здравните власти в Газа казаха в събота, че повече от 9488 палестинци са били убити от началото на войната, започнала, след като бойци на "Хамас" предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1400 души и вземайки повече от 240 заложници.

Външни министри от Катар, Саудитска Арабия, Египет, Йордания и Обединените арабски емирства се срещнаха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Аман в събота и настояха Вашингтон да убеди Израел да се съгласи на прекратяване на огъня.

"Тази война просто ще причини повече болка за палестинците, за израелците и това ще тласне всички ни отново в бездната на омразата и дехуманизацията", каза външният министър на Йордания Айман Сафади на пресконференция с Блинкън. — "Значи това трябва да спре".

Висшият американски дипломат обаче отхвърли идеята за прекратяване на огъня, заявявайки, че то би било от полза само за "Хамас", позволявайки на ислямистката палестинска групировка да се прегрупира и да атакува отново.

Вашингтон предложи локализирани паузи в боевете, за да позволи на хуманитарната помощ и хората да напуснат гъсто населената Газа.

Пропалестински демонстранти организираха протести в събота в градове, включително Лондон, Берлин, Париж, Истанбул, Джакарта и Вашингтон, настоявайки за прекратяване на огъня.

Десетки хиляди се събраха във Вашингтон, за да осъдят военната политика на президента Джо Байдън и да поискат прекратяване на огъня. Някои носеха плакати с надписи "Животът на палестинците има значение", "Да живее Газа" и "Тяхната кръв е в ръцете ви".

В Индонезия, най-населената мюсюлманска страна в света, външният министър Ретно Марсуди каза пред десетки хиляди, събрали се в Джакарта в неделя, че правителството потвърждава подкрепата си за борбата на палестинския народ и ще изпрати втора пратка помощ.