Палестинското ислямистко движение "Хамас" заяви днес, че е изпратило до Египет и Катар отговора си на предложена рамка за спиране на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

"Хамас" се отнесе към предложението положително, се казва в изявление на палестинското движение.

Катарският премиер и външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви днес, че страната му е получила позитивен отговор от "Хамас" на предложеното проектоспоразумение, добавя БТА.

На съвместна пресконференция с американския държавен секретар Антъни Блинкън в катарската столица Доха шейх Мохамед не разкри детайли за отговора на "Хамас".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че САЩ анализират отговора на "Хамас" на предложена рамка за споразумение за освобождаването на заложниците и пауза в сраженията в ивицата Газа.

Блинкън каза това на пресконференция в Катар, като уточни, че ще обсъди отговора на "Хамас" с израелски представители, когато посети Израел утре.

Блинкън не разкри подробности за отговора.

Вашингтон ще използва всички налични средства за постигането на пауза в сраженията, която ще се предшества от освобождаването на над 100 заложници, изтъкна държавният секретар.

"Все още има много работа за вършене, но продължаваме да вярваме, че споразумение е възможно", каза още Блинкън, като отбеляза, че САЩ са решени да използват всяка пауза в сраженията, за да проправят дипломатически път към постигането на "справедлив и траен мир" в Близкия изток.

От офиса на израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърдиха, че отговорът на "Хамас" на предложението за примирие в Ивицата Газа е получен от "Мосад" и се проучва внимателно.

Нетаняху е под натиск от обществеността и партньорите си във военния кабинет да освободи заложниците, които "Хамас" взе на 7-и октомври. Поне 32-ама от общо 136 души, които останаха в плен на палестинските екстремисти след временното примирие през ноември, са мъртви, твърди "Ню Йорк таймс", като се позовава на израелски военни лица, пожелали анонимност. За други 20 израелското разузнаване предполага, че може да са убити, но все още проверява информацията.

Пред агенция Ройтерс високопоставеният член на "Хамас" Гази Хамад сподели, че групировката се стреми да освободи максимален брой от палестинците, които са израелски затвори.

Междувременно Червеният кръст съобщи днес, че около 8000 души са били евакуирани днес от болницата "Ал Амал" в Южна Газа, предаде Франс прес.

В близост до болницата се водят сражения, като в лечебното заведение все още има около 300 души.

"Хуманитарната ситуация в ивицата Газа е повече от катастрофална", каза говорител на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец на пресконференция в Женева.

"Осем хиляди разселени, които бяха намерили убежище в нашата болница на палестинския Червен полумесец в Хан Юнис "Ал Амал", напуснаха вчера болницата", съобщи говорителят, който поясни пред АФП, че хората са били евакуирани "заради липсата на сигурност".

"В момента в болницата има още стотина възрастни хора и хора с увреждания, които не могат да я напуснат, както и 80 пациенти и сто души персонал и доброволци", уточни говорителят на пресконференцията, цитиран от БТА.