В Тел Авив и околностите днес прозвучаха предупредителни сирени на фона на изявлението на палестинската групировка "Хамас", в което се казва, че изстрелва ракети дълбоко във вътрешността на Израел, което групировката определи като отговор на нарастващия брой цивилни жертви във войната в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Медици съобщиха, че две жени в Тел Авив са пострадали от шрапнели, допълва БТА.

Изстрелването на ракети от страна на "Хамас"се случва на фона на относителното затишие във въздушния обстрел, тъй като израелските сили наблягат на сухопътната си офанзива в ивицата Газа през петата седмица на войната.

Израелските армия съобщи, че от 7 октомври насам към територията на Израел са изстреляни около 9500 ракети, снаряди и безпилотни летателни апарати от ивицата Газа и други фронтове, като 2000 от тях са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, проектирани да игнорират снарядите, които се приземяват в открити райони и не предизвикват щети.

Около 12 процента от изстреляните от ивицата Газа ракети, които са предимно местно производство, са паднали в рамките на палестинския анклав, заявиха военните. "С навлизането на (израелските) сили по суша се наблюдава значителен спад в броя на изстрелванията", заявиха военните.

СЗО потвърди информацията, че Израел е нанесъл удар по най-голямата болница в Газа 

Говорителка на Световната здравна организация потвърди съобщенията, че която е най-голямата болница в ивицата Газа - "Аш Шифа", е била "бомбардирана" и допълни, че 20 лечебни заведения в анклава изцяло са престанали да функционират, предаде Ройтерс.

Запитана относно твърдението на палестинското здравно министерство в Газа, че израелските сили са нанесли удар по вътрешния двор на "Аш Шифа", Маргарет Харис заяви: "Не са ми известни подробности за "Аш Шифа", но знаем, че болницата е била бомбардирана". След като бе помолена за уточнение, тя каза, че е имало "интензивно насилие", като се позова на съобщения на нейни колеги, работещи на терен.

Здравните власти в анклава съобщиха, че тази нощ израелската армия е атакувала най-малко три болници. Много цивилни палестинци се подслоняват в лечебните заведения в Газа. Израел твърди, че нанася удари по болниците, тъй като под тях има тунели на "Хамас".

Блинкън изрази съжаление за броя на убитите палестинци и призова да се направи "много повече" за защита на мирното население

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства решението на Израел да приеме "хуманитарна пауза" в офанзивата си в северната част на ивицата Газа, но заяви, че е необходимо да се направи "много повече" за защита на мирното население, предаде Франс прес.

"Мисля, че е постигнат напредък", заяви Блинкън по време на посещение в Делхи. "Но също така заявих много ясно, че все още има много работа за вършене по отношение на защитата на цивилното население и доставянето на хуманитарна помощ", добави той. САЩ работят по "конкретни планове за това", подчерта водещият американски дипломат.

Той заяви, че тези ежедневни 4-часови "паузи" ще дадат възможност за "спасяване на човешки животи" и предоставяне на повече помощи за ивицата Газа, обсадена от израелската армия след кървавото нападение на "Хамас" на 7 октомври.

"В същото време трябва да се направи много повече за защита на цивилното население и да се гарантира, че то получава хуманитарна помощ", добави Блинкън. "Твърде много палестинци бяха убити".

Днес ръководителят на американската дипломация завърши обиколка в Близкия изток и Азия, която включваше посещения в Израел миналия петък и в окупирания Западен бряг в неделя. Днес той също така потвърди, че САЩ подкрепят евентуалното прилагане на решението с две държави, единствен начин за постигане на "справедлив и траен мир".