Осемнайсет болници в цяла Румъния са засегнати от кибератака, за която първа тази сутрин съобщи телевизия Диджи24. Системата за медицински услуги в тези лечебни заведения е от Ай Ти фирма, чийто сървър е бил атакуван със злонамерен софтуер, известен като "рансъмуер" (Ransomware), става ясно от информация на Националната дирекция за киберсигурност (DNSC), цитирана от местните медии. Експерти от организацията и Ай Ти специалисти са започнали разследване по случая, допълва БТА.

"Във всички болници, в които работи този тип компютърна система, са взети мерки за безопасност, като ограничаване на интернета, запазване на данни на външен носител и др. Задействани са извънредни превантивни мерки и за останалите лечебни заведения, които не са засегнати от атаката", съобщават от ведомството на официалната си страница в интернет.

"В момента работим офлайн. Не сме изпращали болни вкъщи и продължаваме дейността малко по-усилено", коментираха за Диджи24 от болницата за спешна помощ "Багдасар-Арсени" в Букурещ.

Сред засегнатите лечебни заведения три са от румънската столица, останалите са в Азуга, Бая Маре, Констанца, Тимишоара, Търговище, Питещ, Бузъу и др. И в момента медицинските услуги там не могат да бъдат регистрирани. Предстои да се определи как ще се отчитат и уреждат тези услуги, защото ако не могат да бъдат въведени в системата, болниците няма да могат да получават пари от Националната здравно-осигурителна каса.

Според първоначалната информация на Диджи 24 засегнатите болници от кибератаката бяха 15.