Неизвестен хакер атакува уебсайта на чешката новинарска агенция ЧТК и публикува два фалшиви материала за опит за убийство на бившия словашки президент Петер Пелегрини, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В единия от материалите се излага невярната информация, че чешката разузнавателна Служба за информационна сигурност е осуетила заговор за убийството на Пелегрини. Другата статия е съдържа фалшиво изказване на чешкия външен министър Ян Липавски по повод "новината" за заговора.

ЧТК разпространи изявление, в което подчертава, че не е автор на двете фалшиви новини, но не коментира кой може да стои зад хакерската атака.

Според чешката държавна телевизия и чешкия новинарски сайт "Деник Н" (Denik N) държавните органи вече разследват случая. Двете медии са цитирали фалшивите статии, в които се твърди, че мнимият заговор е бил планиран от украински дипломат в Прага.

Службата за информационна сигурност потвърди, че статиитe са фалшиви и че работи по случая, но посочи, че към момента не може да оповести повече подробности.