На фона на увеличаването на кризите, пред които е изправено човечеството, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова вчера световните лидери, които ще се съберат идната седмица в Ню Йорк, да намерят решение за намиране на изход от трудната геополитическа ситуация, предаде Франс прес.

"Ще се съберем в момент, когато човечеството е изправено пред огромни предизвикателства - от засилването на климатичната криза до ескалацията на конфликтите, минавайки през световната криза с разходите за живот, рязкото увеличаване на неравенствата и зрелищните сътресения в света на технологиите", каза Гутериш пред журналисти. Той говори няколко дни преди началото на общите политически дебати в Общото събрание на ООН, където са очаквани десетки държавни глави и правителствени ръководители.

"Хората очакват лидерите им да намерят решение за излизане от тази бъркотия", каза той и осъди фрагментацията по света, която по думите му намалява капацитета на международната общност да реагира при кризи. Войната в Украйна "е ключов фактор за изострянето на геополитическите разделения. Така че едно евентуално решение, мир в Украйна в съгласие с Устава на ООН и международното право ще бъде много важно за намаляване на геополитическите разделения", отбеляза той.

Гутериш посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, с руския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде направен опит за съживяване на черноморската зърнена сделка. Договорено под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г., това споразумение имаше за цел да осигури безопасен износ на зърно през украинските пристанища на Черно море. Русия обаче се оттегли през юли тази година от споразумението, което е важно за световната продоволствена сигурност.