Губернаторът републиканец на Флорида Рон Десантис ще се включи другата седмица официално в надпреварата за изборите за президент на САЩ през 2024 г., съобщи вестник "Уолстрийт джърнъл", като се позова на неназовани източници.

Че именно такива са намеренията на републиканеца, потвърди и източник на Ройтерс.

Рон Десантис е изгряващата звезда на десницата в САЩ. Губернаторът на Флорида се отличава с най-твърди позиции за имиграцията, Covid-19 и проблемите на джендъра, но в същото време има умерен темперамент и дори според неговите критици му липсва харизма.

Спорът между Десантис и "Уолт Дисни" заради щатски закон, който забранява уроците по сексуална ориентация и полова идентичност в обществените училища, може да засили подкрепата за него сред републиканските избиратели в САЩ, сочи проучване на Ройтерс и Ипсос.

Междувременно бившият представител от Тексас в Конгреса на САЩ от Републиканската партия Уил Хърд тази седмица определи очертаващия се двубой между президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп на президентските избори през 2024 г. като "реванш от ада". "Реалността е, че две трети от американците искат някой друг, различен от Доналд Тръмп и Джо Байдън", заяви Хърд, цитиран от американското издание "Ю Ес Ей Тудей".

Има доказателства в подкрепа на аргумента на Хърд, че провеждането на още едни президентски избори с участието на Байдън и Тръмп е непопулярно сред американците. По информация от проучване на "Ен Би Си Нюз" (NBC News) от миналия месец, цитирано от сп. "Политико", мнозинството респонденти не искат да видят отново в надпреварата нито един от двамата кандидати. В момента обаче и двамата кандидати са с доста по-добри резултати от другите евентуални претенденти и реваншът изглежда напълно възможен.

Проучването на Ройтерс/Ипсос показва, че мнозинството от регистрираните гласоподаватели не искат нито Байдън, нито Тръмп да се кандидатират отново. Но те изглежда няма да имат друг избор, тъй като и двамата мъже са трудни за изместване. Предимството на Байдън е, че е действащ президент, докато за Тръмп, като бивш президент с желязна хватка върху редовите членове на партията си, може да се каже, че също има подобно предимство от страна на републиканците.

Десантес - от Харвард до Гуантанамо

Рон Десантис има дипломи от престижния Йейлски университет, където се проявява чудесно и в бейзболния му екип, и от взискателния Харвардски юридически факултет.

Упражнява правните си умения в армията - служи като съветник в базата Гуантанамо и към елитните войски в Ирак.

Доста бързо се изгражда като чист и твърд консерватор.

През 2011 г. публикува "Мечтите на нашите бащи основатели" - заглавие, намекващо за автобиографията на Барак Обама "Мечтите на моя баща". Рон Десантис упреква президента демократ, че заради "прогресистката" си визия е скъсал с конституцията.

През 2012 г. Рон Десантис си извоюва кресло в Камарата на представителите, а впоследствие на два пъти е преизбран.

През 2018 г. става губернатор с малко мнозинство гласове, след като все по-често показва вярност към Доналд Тръмп. В предизборен клип изкачва с дъщеря си стена от цветни кубове - алюзия за проекта на президента републиканец по границата с Мексико.

Рон ДеСантис си спечелва име в национален мащаб по време на пандемията от Covid-19, произнасяйки реч, насочена срещу санитарните мерки.

Републиканецът се впуска и в "културните войни", белязани с разногласия около теми като расизма и джендъра в учебните дисциплини, вземайки твърде консервативни и оспорвани решения.

Рон Десантис последва миналата година и примера на губернаторите републиканци от Тексас и Аризона, които изпращат мигранти в управлявани от демократите градове от северните и източните региони на страната. Така заема радикална позиция, но без никаква лична неумереност.

Заедно със съпругата си Кейси, бивша телевизионна водеща и негов близък съветник, и с трите им деца Медисън, Мейсън и Мейми той полага усилия да разведри имиджа си на студен човек.

Като анекдот за стремежа му към усамотение печатът неведнъж разказва как Рон Десантис обикалял из коридорите на Капитолия с безжични слушалки в ушите, за да се предпази от всякакви ненавременни разговори.

Блестящ студент, идващ от средната класа и постигнал всичко сам, предан съпруг, подкрепил жена си, болна от рак на гърдата, награждаван ветеран. . . Хвалебственият портрет на Рон Десантис, рисуван от неговите привърженици, със сигурност може да обезсърчи Доналд Тръмп.

"Десантис излъчва авторитет - коментира политическата анализаторка Сюзън Макманъс. - Той винаги обяснява какво планира и защо. Докато Тръмп понякога се разпилява в различни посоки и говори само за себе си."

Експрезидентът, любител на обидните прякори, реши да лепне на католическия губернатор на Флорида прозвището "Рон Десанктимониъс", което може да се преведе като "Рон Нравоучителя" или "Рон Наивника". Засега без особен успех.