"С намирането на гроба на Сервантес ще бъде уреден един много важен дълг към принца на буквите на Испания и може би към испанеца, оставил най-дълбока следа в историята на човечеството", заяви в четвъртък генералният директор на Културното наследство в кметството на Мадрид Хосе Франсиско Гарсия, цитиран от БТА.

По думите му, откриването на останките на автора на "Дон Кихот" е един от най-важните предприемани до този момент културни проекти.

Роден през 1547 година в стария университетски град Алкала де Енарес, близо до Мадрид, Мигел де Сервантес е прекарал последните години от живота си в квартал в центъра на испанската столица, който днес се нарича "Барио де лас летрас" (Квартал на буквите) в чест на великите си обитатели: на Сервантес, но и на Лопе де Вега, както и на големите литературни съперници от испанския "Златен век" Франсиско де Кеведо и Луис де Гонгора.

Кварталът е бил обитаван на времето от "артисти и представители на бохемата, както и от писатели от всички литературни жанрове, които се срещали там", според историка Фернандо де Прадо, който внесе проекта за търсене на останките на Сервантес в кметството.

Авторът на Дон Кихот е бил погребан в този квартал на 22 или 23 април 1616 г. в манастирска църква. Но точното място на гроба му е неизвестно, изгубено през годините и в хода на разширяването на църквата и на прилежащия към нея манастир.

В продължение на дълги години е било трудно да се правят разкопки на тези места, където все още живеят монахини, както и да се копае на сляпо в църква, включена в Списъка на световното културно наследство от 1921 г.

"Технологиите значително напреднаха и вече можем да бъдем сигурни, че едно проучване с георадар може да определи точно мястото, където са погребани човешки останки", обяснява Франсиско Гарсия.

Кметството на Мадрид отдели сумата от 12 000 до 14 хиляди евро за първата фаза на историческия анализ и на изследването с георадар, което трябва да започне "в близките седмици".

Разкопки обаче ще бъдат предприети само в случай, че учените успеят да локализират присъствието на човешки останки в точно определена зона.