Гърция издига в района на областта Еврос, на сухопътната граница с Турция, голяма ограда, за да укрепи външните граници на Европейския съюз, заяви на брифинг днес говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас, предаде ТАСС.

В момента на границата се изгражда нова ограда с дължина 26 км и се модернизират по-стари участъци с дължина 10 км. Очевидно е, че създаването на новата ограда способства за защитата на суверенните права на страната и дава на всички ясен сигнал, че Гърция защитава външните граници на Европа, каза Пецас.

Оградата ще бъде завършена през април 2021г., каза говорителят на гръцкото правителство.

Пецас съобщи също, че за ефективната охрана на границите на Гърция на Еврос започват да дежурят 400 нови постоянни граничари, а още 800 ще бъдат разположени на острови в източната част на Егейско море, а други 480 - в останалата територия на страната.

В течение на годината общо 1680 граничари ще бъдат разположени във всички райони, където се изисква засилено полицейско присъствие, каза говорителят.

Новата ограда ще се състои от здрави решетки от стомана с височина 5 метра. Оградата ще бъде оборудвана с камери за следене и сирени. Граничари провеждат патрулиране край загражденията в бронирани коли и джипове.

Снимка: БТА