Лекар в атинска болница е поискал от съпруга на родилка подкуп за раждането на съпругата му в съответствие с теглото на новороденото дете, съобщава вестник "Катимерини", като се позовава на разказ на очевидец и цитиран от БТА.

Свидетелят, професор Ставрос Анагностопулос от университета в Патра, е бил на преглед в атинска държавна болница, където се е заговорил в чакалнята с мъж, който е чакал пред спешното отделение, където е била настанена съпругата му след раждане. Двойката от провинциален гръцки град е потърсила помощ заради усложнения по време на бременността. Лекарят в Атина им е поискал да му платят предварително 1000 евро, а след раждането - допълнителна сума, съобразно с "килoграмите на новороденото".

След тежко раждане, при което е била отстранена матката на родилката, детето се е родило с тегло 2,100 килограма. Лекарят е изчислил допълнителното си незаконно възнаграждение по 1000 евро на килограм, като поискал още 2000 евро, очевидно с известно закръгляване.

Въпреки ограничените си финансови възможности съпругът на родилката се е съгласил да плати подкупа, като е помолил за 2-3 дни отсрочка, за да събере сумата. Човекът е бил притиснат от обстоятелствата да плати, защото съпругата му все още се е намирала в интензивното отделение след операцията.

Както съобщава по случая "Елефтерос типос", Атинският лекарски съюз е реагирал на информацията с възмущение и е изразил готовност да се намеси в рамките на правомощията си.