Градският съвет на Ню Йорк гласува да бъде забранено използването на килия изолатор в затворите на града. Според вносителите на законопроекта тази практика е жестока и води до повишен риск от нараняване или смърт на хората зад решетките, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс и профсъюзът, представляващ затворническите надзиратели в града се противопоставиха на законопроекта. Според тях това ще направи по-трудно да бъдат защитени служителите на затворите от насилие от страна на задържани лица, повечето очакващи съдебен процес и които не могат да си позволят да платят гаранция, за да бъдат освободени.

Адамс, който е бивш капитан от полицията, се опитва да избегне федералните власти да поемат контрол над известния с лоша слава на насилие затворнически комплекс на остров Райкърс. Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че управата на Ню Йорк не е успяла да предприеме достатъчно бързи действия за въвеждане на обещаните реформи в областта на сигурността.

Съгласно действащите правила за "наказателно отделяне" служителите на затвора могат да наказват затворници, които са склонни към насилие или по друг начин нарушават правилата на затвора, като ги изолират в килия до 23 часа на ден и до 60 дни без прекъсване за най-тежките нарушения.

Законопроектът, приет от контролирания от демократите градски съвет на Ню Йорк, ще позволи на задържаните да бъдат поставяни в "изолатор за деескалация" за период до четири часа след проява на насилие, като на всеки 15 минути състоянието им трябва да се проверява от страна на персонала на затвора.