Намерена екшън камера разкрива последните мигове на алпинисти, изчезнали в индийската част на Хималаите тази пролет, съобщава в. "Гардиън".

Четирима британци, двама американци, един австралиец и един индиец се отправят на преход в района на масива Нанда Деви, чийто най-висок връх се извисява на повече от 7800 метра надморска височина. Групата изчезва на 26 май, като 7 от телата са намерени. Причината за гибелта им е лавина.

При скорошно обхождане на масива Нанда Деви индийско-тибетската гранична полиция намира GoPro камера, съдържаща последните моменти на алпинистите. Във видеото не се чуват гласове, а само шумът на вятъра.

Кадрите са открити на 5800 метра височина, а индийско-тибетската гранична полиция ги публикува в Twitter.

Върховете на Нанда Деви са красиви, но труднодостъпни

Снимка: Wikimedia

"Доказано е, че GoPro е като черната кутия на самолет. Благодарение на нея ние имаме поглед върху последните няколко минути на катерачите", заяви заместник-главният инспектор на граничната полиция генерал Намбадиа.

"За нас бе хипнотизиращо да видим кадри", допълва генералът.

Става ясно, че целта на алпинистите не е била да изкачат най високият връх на масива Нанда Деви, а да се превърнат в първите хора, покорили отдалечен и непосещаван никога до сега връх. Групата се е състояла от опитни катерачи. Водачът ѝ Мартин Моран е един от най-известните планинари в Шотландия. Тежкият терен, умората и лошите метеорологични условия обаче надделяват.

Тази година се оказа една от най-смъртоносните в историята на изкачванията на Хималаите. В границата над 8000 метра загинаха 11 човека, а общия брой на хората, останали завинаги под снега на най-високата планина на планетата, надхвърли 20.