Изборните органи в Боливия съобщиха тази нощ, че президентът Ево Моралес ще избегне балотаж за преизбирането си и това предизвика протести от страна на опонента му Карлос Меса след внезапна пауза в огласяване на резултатите от броенето на гласовете, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Разгневена тълпа подпали офисите на изборните органи в южния град Сукре, а групи от поддръжници и противници на Моралес влязоха в сблъсъци на много места в страната.

Опонентите на президента предполагат, че властите се опитват да помогнат на Моралес да избегне втори тур, на който може да се окаже победен от обединената опозиция. Мисия от наблюдатели на Организацията на американските държави изрази безпокойство от развоя на събитията.

Моралес изпревари останалите осем кандидати на президентските избори в неделя, но най-новите резултати, огласени тази нощ, показаха, че само няколко пункта го делят от процента гласове, който би му спестил първото явяване на балотаж за близо 14-те години, откакто е на власт.

Моралес обаче обяви категорична победа още в неделя вечерта, заявявайки, че непреброените гласове ще са достатъчно да му осигурят четвърти мандат. Пред привържениците си той каза, че "народът отново е наложил волята си".

До момента, когато изборните власти престанаха да огласяват нова резултати привечер в неделя, действащият президент водеше с 45,3 процента от гласовете пред съперника си Меса, с 38,2 процента. През изминалата нощ изборният орган възобнови броенето и обяви, че при преброени 95 на сто от гласовете Моралес води с 46,41 процента срещу бившия президент Меса, с 37,06 процента.

Съгласно боливийското законодателство Моралес трябва да има 10 процента преднина пред Меса, за да избегне явяването на втори тур през декември. Официалните окончателни резултати ще станат известни след най-малко седем дни.

Меса, който предварително предупреди за възможно манипулиране на вота, за да се избегне втори тур, призова избирателите и представителите на гражданското общество "да поведат борба в защита на вота".

"Не могат да ни отнемат демокрацията", заяви Меса пред свои поддръжници в Санта Крус - крепост на опозицията.