Таксиметрови шофьори от цяла Румъния протестират за втори пореден ден пред сградата на парламента на "Площада на Конституцията" в Букурещ. Демонстрацията им започна още в 7:00 сутринта и предизвика задръствания в центъра на града. Недоволните се заканват да останат на улицата, докато молбите им не бъдат чути, предаде БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

"Нашите искания са добре известни във всички държавни институции. Настояваме за извънредна наредба, която да промени закона и да го върне на нивото на лоялна конкуренция в този пазарен сегмент", заяви Йоан Пугна, говорител на Националната асоциация на таксиметровите превозвачи.

Председателят на организацията Ремус Неделку сподели, че вчера не са успели да се свържат с представители на правителството. Протестиращите отправиха вчера чрез медиите апел към премиера Марчел Чолаку да дойде при тях, за да преговарят и заплашиха, че ще обявят гладна стачка, ако исканията им не бъдат решени в трите дни на протест.

Снимка: АР/БТА

Недоволните настояват за увеличаване на възрастта на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години, за премахване на така наречената динамична тарифа за Юбър (Uber) и Болт (Bolt) и за еднакви данъци и такси за фирмите и лицата, които предоставят услуги за споделено пътуване.

Снимка: АР/БТА

"Правителството трябва да вземе необходимите мерки. Молим да отпадне динамичната тарифа, всички фирми да са оторизирани само в Румъния. Тъй като става дума за една и съща категория пътнически транспорт, нека таксите и данъците да са еднакви, броят на лицензите да е равен, застраховката "Гражданска отговорност" да е еднаква", коментира за БТА един от протестиращите.

Снимка: АР/БТА

Рано тази сутрин пред парламента имаше между 200 и 300 таксита, въпреки че демонстрантите дадоха заявка за 1800. Повечето шофьори бяха закачили на служебните си автомобили националния флаг или плакати с надпис "Искаме обещаната наредба", "Победа".

Снимка: АР/БТА