По традиция "Часът на Земята" се отбелязва с изключване на светлините за 1 час през последната седмица на месец март. През 2010 г. над 1 млрд. души по света - в България и в още 124 страни - ще се включат в събитието. Миналата година те бяха 88.

В мрак ще потънат над 1200 постройки. Към инициативата ще се присъединят мултинационални компании като Гугъл, Кока-Кола, Хилтън, Икеа, Макдоналдс. "Часът на Земята" ще започне в Сидни, където ще загасне осветлението на Операта. Ще я последват фонтанът "Треви", Айфеловата кула, Гнездото и Забраненият град и още редица забележителности по цялата планета.

Организатор на кампанията, която започва в Сидни, Австралия, през 2007 г., е международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа (WWF). Целта е да се обединят повече от 1 млрд. души в над 1000 града и да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата, както и да се акцентира на възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

В 20.30 ч. местно време милиони хора по света ще изключат осветлението си за 60 минути. Девизът е "Изключи светлината, включи се". Патрони на събитието в България, в което ще се включат повече от 30 населени места, са министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания в България Стийв Уилямс.
В София Столичната община ще се включи в инициативата с изгасяването на фасадното осветление на сградите в централната част на града. Около 19.30 ч. от НДК в София ще потегли шествие с факли и свещи. То ще се движи по бул. "Витоша" до градинката пред Народния театър "Иван Вазов", където ще се състои концерт без електрически инструменти.

В 20.30 ч. ще бъде спряно за час осветлението на църквите "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", руската "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт с музей при БАН, на сградата на Националната художествена галерия, на сградата на Народния театър "Иван Вазов".