Бившият главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка, който избяга в Русия след свалянето на Виктор Янукович от президентския пост в Украйна, спечели съдебно дело за изваждането му от списъка със санкции на ЕС, съобщи Bloomberg.

Съдът на ЕС заяви, че отменя решението за налагане на санкции срещу Пшонка и сина му Артьом, като се позова на грешки в оценките на Съвета на ЕС и съмнения, че те се основават на достатъчно "твърда фактическа основа".

Пшонка и синът му за първи път попаднаха под санкциите на ЕС през 2014 г. като лица, наказателно преследвани в Украйна за "присвояване на украински държавни средства и незаконното им движение извън Украйна", припомня Bloomberg.

Виктор Пшонка е главен прокурор на Украйна от 2010 г. до 2014 г., когато Виктор Янукович е президент на страната. След като Янукович беше свален от власт по време на протестите на Майдана през февруари 2014 г., Пшонка избяга в Русия. В Украйна Пшонка е обвинен в корупция, злоупотреба със служебно положение и присвояване на средства. Както припомня Bloomberg, след бягството на Пшонка в Русия активисти са влезли в къщата му в Киев, която е била "пълна" с луксозни предмети. Синът на Виктор Пшонка - Артьом, е бил член на Партията на регионите на Виктор Янукович. В Украйна Артьом Пшонка също е обвинен в присвояване на средства.

През април 2021 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ за налагане на санкции срещу бивши украински служители, сред които е и Пшонка.