Руските удари с безпилотни летателни апарати срещу Украйна от събота вечерта са се съсредоточили върху нейния североизточен град Харков, което е продължаване на тенденцията от последните седмици. Това съобщиха в неделя украинските власти, цитирани от ДПА и БТА.

"Харков е опасна зона. Градът е атакуван с дронове "Шахед", заяви кметът на града Игор Терехов в социалната мрежа "Телеграм" малко преди полунощ.

В неделя украинските ВВС докладваха, че са свалени всичките 10 дрона, пуснати над Харковска област.

Нападението е било насочена срещу критичната инфраструктура на града, разположен на около 40 километра южно от руската граница, заяви областният управител Олег Синегубов. Местните медии съобщават, че на места в града е имало прекъсвания на електрозахранването.

Преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година Харков беше вторият по големина град в Украйна с население от 1,5 млн. души.

Русия засили атаките си срещу града през последния месец, поразявайки особено силно електроцентралите в района. Предвид близостта на руската граница ударите се случват без време за реакция и има притеснения, че градът постепенно ще стане необитаем, отбелязва ДПА.

Село Веселое, което се намира край руската граница, също е било ударено. Семейна двойка е намерена мъртва в бомбардиран дом.

Руското министерство на отбраната докладва в неделя, че 10 украински дрона са били прехванати в малките часове в южната Краснодарска област. Няма публикувани подробности за възможните цели.

В същото време Евгений Балицки, ръководител на назначената от Русия администрация в украинската Запорожка област заяви, че броят на загиналите в резултат на обстрела на град Токмак от страна на украинските военни е нараснал на 16 души - по-рано беше съобщено за 10 убити. Той уточни в Телеграм, че при обстрела в петък вечерта са били ранени 20 души, като 12 от тях са в тежко състояние.

Агенция Ройтерс подчерта, че не може да провери тази информация от независим източник. Украйна не е коментирала предполагаемите нападения.

Запорожка област е един от четирите украински региона, заедно с Донецка, Луганска и Херсонска, които са частично окупирани от руските сили и които Москва обяви, че е анексирала след началото на нашествието си в Украйна през февруари 2022 г.