Главата на Католическата църква в Беларус архиепископ Тадеуш Кондрусевич напусна поста си и заяви, че се пенсионира, предаде Франс прес, позовавайки се на изявление от днес на Ватикана.

Архиепископът на Минск, който сериозно разкритикува репресиите на беларуския режим по отношение на протестиращи срещу президента Александър Лукашенко, е на посещение в Полша, откъдето произхожда неговото семейство.

След като разкритикува беларуския президент, на Кондрусевич му бе попречено да се върне в Беларус, който е родната му страна, и бе принуден да остане три седмици в Полша.

След преговори между беларуското правителство и Ватикана, на архиепископа, в крайна сметка, му бе позволено да се върне в Минск.

Ватикана разпространи днес кратко съобщение, с което извести за решението му да се оттегли от поста си на архиепископ. В съобщението се казва, че Кондрусевич е изразил желанието си да се оттегли, като се е позовал на правило, по силата на което епископите имат право да напуснат поста си, ако са навършили 75 години.