В играта на сайта Freerice.com (free rice - безплатен ориз) участват средно по 40 000 души на ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
В нея играчите трябва да отгатнат значението на дадена дума от четири възможни отговора. Въпросите са по езикова грамотност, изкуствознание, география, химия или математика. С всеки верен отговор се даряват по 10 зрънца ориз.

Наградата е ориз, който се изпраща на изселените хора в Пакистан заради природната стихия. Всеки правилен отговор дарява по няколко грама ориз чрез Световната програма по прехраната на ООН.

Финансирането на даренията се осигурява от рекламодатели на принципа на броя на "кликовете" към сайтове, на който са качени техни реклами.
"Това е прекрасен пример как забавна и простичка идея може да впрегне потенциала на интернет в помощ за решаването на най-наболелия световен проблем - гладът", заяви директорът по комуникациите на Световната програма по прехраната Нанси Роман.

Онлайн играта е създадена през 2007 г. Досега тя е събрала достатъчно ориз за нахранване за един ден на повече от 4,2 милиона души в страни като Уганда и Бангладеш и сега насочва усилията си към пострадалите от опустошителните наводнения в Пакистан.