Твърд Брекзит е почти неизбежен, смята Ги Верхофстат, координаторът за Брекзит на Европейския парламент, предадоха световните агенции. Той направи това изявление, след като тази нощ британските депутати отново отхвърлиха серия от алтернативни опции за Брекзит.

"Сряда е последният шанс за Великобритания да излезе от задънената улица или да се изправи пред пропастта", написа в Туитър Верхофстат. Той визира плановете на британския парламент да проведе в сряда нова серия от гласувания за Брекзит.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние също смята, че Брекзит без сделка е по-вероятен.

"През последните дни сценарий за напускане без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем", каза Барние и добави, че ЕС е готов да приеме Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС или да установи отношения, сходни с тези, които общността има с Норвегия.

Барние видя три пътя напред след среднощното гласуване на поредните предложения за Брекзит: без сделка, дълго отлагане или сделката на премиера Мей.

"Никоя сделка няма да бъде каквато точно я искаме или планираме, но ЕС 27 вече е готов", каза Барние, цитиран от Би Би Си (BBC). Той добави, че всяко удължаване носи "значителни рискове за ЕС" и че ще е необходимо "силно оправдание" преди Общността да го приеме.

Същевременно британският в. "Таймс" пише, че британският министър на финансите Филип Хамънд ще каже днес на правителството, че Консервативната партия трябва да разгледа възможността за референдум за Брекзит, тъй като нито партията, нито страната могат да си позволят нови избори, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Гардиън" пише, че премиерът Тереза Мей вече не контролира нищо. Единственото, което може да направи, е да хвърли зара за последен път (четвърто гласуване на сделката с ЕС след три провалени досега). Когато министрите й се съберат днес на заседание на кабинета, изглежда все по-вероятно да насочат страната към общи избори, които едва ли ще разрешат каквото и да е.

В политическата област никой не знае как продължителният театър на абсурда, свързан с Брекзит, най-после ще приключи, пише в. "Ню Йорк таймс". Но за голяма част от деловия свят британското напускане на ЕС вече се е случило. Криволичещият път към Брекзит вече забави икономическия растеж, обезсърчи инвестициите и навреди на репутацията на държавата, смятана за рай за търговията. Каквото и да се случи оттук нататък - сделка с Европа, нерегулирано напускане или дори нов вот, който може да прекрати започналия процес, работните места и парите, изтеглени вече от Острова, няма да се върнат, заключава изданието.

На снимката: Маделийна Кей, "Млад европеец на годината" за 2018 г., облечена в синьо, държи знамето на ЕС и забавлява публиката, докато пее за Брекзит пред британския парламент, 1 април 2019 г.