Германският министър на земеделието Джем Йоздемир се изказа в подкрепа на предварителната проверка на молбите на търсещите убежище на външните граници на ЕС, предаде ДПА.

"Това означава, че на европейската граница трябва да знаем кой влиза в ЕС, откъде идват хората и колко голяма е вероятността да останат", казва Йоздемир, самият той е дете на турски имигранти, пред вестник «Нойе Оснабрюкер» в коментар, публикуван в сряда.

"В случай на държави, в които вероятността е много висока, тези хора трябва да получат признаване", каза Йоздемир, цитиран и от БТА. Той обаче добави, че трябва да се гарантира, че тези мигранти ще бъдат разпределени в рамките на Европейския съюз и призова за европейска солидарност.

"Ако искаме Европейският съюз да действа заедно, държавите от Южна Европа не трябва да бъдат оставени сами." Това редовно води до идването на десни популисти на власт там, каза той.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер също предложи по-рано да се извърши първоначална оценка на шансовете на търсещите убежище на външните граници на ЕС. Предложението беше посрещнато с опозиция от говорителя на Зелената партия за по-младите ѝ членове.

Тимон Дзиенус заяви, че сегашното коалиционно правителство, в което влизат Зелените, социалдемократите (ГСДП) и приятелски настроените към бизнеса Свободни демократи, "обеща промяна към хуманитарна миграционна политика - сега те искат да изградят нови огради от бодлива тел около Европа".

Дзиенус заяви, че Фезер, член на СПД, потъпква основното право на убежище.

"Това не помага нито на хората, които бягат, нито на общините", каза Дзиенус в коментар за информационната служба Редакционсверк Дойчланд (RND), публикуван в сряда.

Йоздемир, член на Зелената партия, също отправи критики към миграционната политика в Германия, по-специално по отношение на германските турци. "Бих искал да успеем да превърнем чужденците в граждани, ако те говорят нашия език, признават Основния закон и изкарват прехраната си тук. Тогава те принадлежат на страната", каза той.

Все още е факт, че голяма част от децата, родени в Германия от турски родители, не получават германско гражданство. "Това означава, че ние все още произвеждаме местни чужденци", казва Оздемир.

Според министъра миграционната политика на Германия гарантира, че част от германско-турската общност се обръща към турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Ако казвате на хората достатъчно дълго: "Ти не принадлежиш към това", тогава те се държат по този начин".