Това предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Тръмп, който утре ще разговаря в Хелзинки с руския си колега Владимир Путин, обвини по-рано тази седмица Германия, че е "пленник" на Русия заради енергийната ѝ зависимост, преди да поиска от съюзниците в НАТО да удвоят военните разходи.

В четвъртък Тръмп заяви, че Путин е "конкурент", а не "приятел или враг" и изрази очакване за разбирателство на първата им пълноценна двустранна среща. А преди това каза, че очаква тя да е по-лека от другите в срещи в Европа, включващи срещата на върха на НАТО в Брюксел и разговори с британски лидери.

Маас приветства срещата в Хелзинки, където президентът на САЩ каза, че планира да постави въпроса са ограничаване на ядрените оръжия.

"Винаги сме казвали, че се нуждаем от диалог с Русия. Заради това е добре, ако Вашингтон и Москва си говорят", заяви Маас през седмичника "Билд ам Зонтаг". "Ще е стъпка напред, ако тази среща даде тласък за ядрено разоръжаване", добави той.

В същото време обаче Маас каза: "Този, който обижда своите партньори, рискува в крайна сметка да загуби. Едностранни сделки за сметка на партньорите накрая ще наранят САЩ".