Германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер планира да създаде Звено за ранно разкриване на чуждестранни манипулации и кампании за влияние като част от правителствените усилия за борба с десния екстремизъм, предаде ДПА.

Планът е част от пакет от 13 мерки, които Фезер, заедно с ръководителя на Службата за вътрешно разузнаване Томас Халденванг и началника на Офиса на федералната криминална полиция Холгер Мюнх, представи днес в Берлин.

Повечето от мерките, включени в пакета, вече бяха огласени.

Екстремистите в крайната десница целят да подкопаят доверието в стабилността и способността на държавата да действа, пише в документа, съдържащ пакета с мерки. Според него, те споделят тази цел с някои чуждестранни фактори, които също имат интерес от отслабване на демокрацията.

"Авторитарните държави използват фалшиви профили, за да създават изкуствен достъп до интернет, пишат истории със снимки, създадени с изкуствен интелект, и им придадат достоверност с копирани сайтове на вестници", пише в документа.

Подобни координирани кампании се използват за манипулиране на свободното формиране на мнение и политически дебати и за отслабване на демокрацията, се казва още в документа.

Новото Звено за ранно разкриване ще има за цел да разпознава предварително подобни кампании.

"Искаме да използваме всички инструменти на правните норми, за да предпазим нашата демокрация", каза Фезер в изявление. "Искаме да смажем мрежите на крайнодесния екстремизъм, да ги лишим от приходите им и да отнемем техните оръжия".

В документа вътрешният министър също така се изказва в полза на поправка в германската конституция за по-добра защита на Федералния конституционен съд от влиянието на враговете на демокрацията. Такива промени се обсъждат и сред правните експерти с особен акцент върху назначаването на съдии.