Най-малко двама руснаци, живеещи в изгнание, са се почувствали зле миналия месец по време на участието си в конференция в Берлин, свързана с руски опозиционер, германската полиция разследва случая, съобщи Асошиейтед прес. 

Берлинската полиция потвърди, че води такова разследване, но не даде никакви подробности. Разследването се провежда от полицейско звено, което се занимава с политически мотивирани престъпления, информира БТА. 

Руската медия "Агентство" съобщи, че двама участници в конференция, организирана на 29-30 април от руския опозиционер Михаил Ходорковски, са се сблъскали със здравословни проблеми по време на събитието или след него.

Наталия Арно, ръководител на базираната в САЩ фондация "Свободна Русия", заяви на 16 май във Фейсбук, че се е събудила с остра болка и странни симптоми по време на пътуване до два европейски града, преди да се върне в САЩ. Има известни подозрения, че е била отровена, вероятно с нервнопаралитично вещество, съобщава Арно. 

Във втория случай, според руската медия, журналист, чието име не се съобщава, може да е развил симптоми преди срещата, организирана от Ходорковски. 

Информацията за разследването беше съобщена първо от германския в. "Велт ам зонтаг".