Германия е предложила на Варшава зенитно-ракетна система "Пейтриът", за да ѝ помогне да гарантира сигурността на въздушното си пространство, след като миналата седмица заблудена ракета се разби на полска територия, близо до границата с Украйна, заяви говорител на Министерство на отбраната в Берлин, цитиран от световните агенции.

По време на Студената война Германия имаше 36 установки "Пейтриът". Сега германските въоръжени сили имат 12 такива установки, като две от тях са разположени в Словакия. Полското правителство е приело предложението от Берлин. Засега обаче не се уточнява колко системи "Пейтриът" ще достави там германското правителство, коя модификация и за какъв период от време.

Ще има още много предложения за снабдяване в областта на отбраната, които ще бъдат внесени за одобрение от германския парламент през тази година, коментира още говорителят на германското МО, след като войната в Украйна постави отново акцента върху нуждата от бързото привеждане на германската армия в съответствие с изискванията, съобщи Ройтерс.

"Особено отделът за обществени поръчки работи на пълни обороти", каза говорителят, който добави, че "много голям брой" предложения за по 25 млн. евро ще бъдат внесени в Бундестага за одобрение тази година.

Германия полага усилия да увеличи снабдяването в областта на отбраната или да замени оръжията и боеприпасите, които е доставила на Киев, съобщиха няколко източници на Ройтерс. По-рано през годината канцлерът Олаф Шолц обеща 100 млрд. евро, за да ускори процеса.

Днес стана известно че и Литва ускорява плановете си за придобиване на зенитно-ракетна система със среден обсег на действие след ракетния удар в съседна Полша миналата седмица, съобщи ДПА.

В очакване на срещата на върха на НАТО през 2023 г., която трябва да се проведе във Вилнюс, литовски представител заяви, че за Литва също така е приоритет да работи със съюзниците по разработването на регионална система за противовъздушна отбрана.

След заседание на Държавния съвет по отбрана, на което бяха обсъдени и приоритетите за подпомагане на Киев,министърът на отбраната на Литва Арвидас Анушаускас обяви, че страната му също ще продължи да подкрепя Украйна, като предоставя допълнителни боеприпаси, посочва Укринформ. "Взето е решение за по-нататъшни форми на подкрепа, ще бъдат предоставени необходимите за Украйна боеприпаси", заяви Анушаускас. Той уточни, че помощта на Литва за Украйна надхвърля 640 милиона евро, като военната подкрепа е за над 232 милиона евро.

Люксембургските власти пък решиха да предоставят на Украйна допълнителни бронирани автомобили "Хъмви", съобщи агенция Укринформ.

Според агенцията министърът на отбраната на страната Франсоа Бауш е заявил в Туитър: "Армията на Люксембург и министерството на отбраната подкрепят украинските въоръжени сили, като изпращат допълнителни многоцелеви колесни превозни средства с висока мобилност "Хъмви". Те ще укрепят способността на Украйна да упражнява правото си на самозащита", пише той.

Както съобщи Укринформ, националният директор по въоръженията и координатор на военната помощ на Люксембург полковник Ги Хофман заявил, че Люксембург обмисля да предостави на Украйна 155-милиметрови артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати и бронирани машини.