Не е реалистично да се говори за влияние на бившите руски служби върху българската политика, заяви в предаването "120 минути" по bTV бившият ръководител на Руският институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников.

"Във вашата страна определени сили решиха да направят от мен един образ, който въплъщава заплахата. Използват това, за да плашат гражданите на България. Понякога дори ми е смешно да чета това, което пишат за мен", допълни той.

По повод отношенията си с БСП Решетников каза:

"Смятам, че не трябва да отделяме една-единствена партия като наш съюзник".

Статутът на Македонската църква трябва да бъде решен чрез консенсус на всички православни църкви в региона, а не само от решение на Българската православна църква, заяви още генералът. 

Ген. Решетников говори на живо от дома си с водещия Светослав Иванов

Снимка: bTV

 

Ето и цялото интервю:

- Вие сте митична фигура за българската политика. Има много конспирации около Вашето име. Всъщност колко добре познавате българските политици?

- Познавам българските политици повече от анализите и материалите, които се публикуват. Лично не познавам чак толкова много български политици.

- Питам Ви, защото винаги е имало съмнения за влиянието на КГБ и руските служби върху отделни политически процеси в България. Доколко реалистично е да говорим за влияние на бившите руски служби върху българската политика днес?

- Изобщо не е реалистично. Това е един абсурд. Ние не работим така, както героите от криминалните романи. Когато приключих работата си в разузнаването и станах началник в аналитичния център на администрацията на президента, тогава имах редица срещи и с политици, и с журналисти, с политолози от много страни по света. Преди всичко те се стремяха към среща с нас. Във вашата страна определени сили решиха да направят от мен един образ, който въплъщава заплахата. Използват това, за да плашат гражданите на България. Понякога дори ми е смешно да чета това, което пишат за мен.

- Кое е най-невероятното нещо, което прочетохте за себе си, казвайки това?

Че пристигам в България, за да давам инструкции, че по редица международни въпроси давам съвети какво да се прави. Наскоро прочетох, че дори по църковни въпроси давам някакви съвети.

- Ще се върнем на това след малко. Моля Ви за Вашия коментар по най-актуалната тема в момента - посещението на Радев в Москва? Какъв е Вашият анализ от срещата му с Путин?

Бих казал, че това е определен пробив. И сега всички ние очакваме посещението на премиера Бойко Борисов, който вече ще обсъжда с премиера ни, с президента на страната конкретни въпроси, свързани със сътрудничеството.

- Казвайки това, кой кого търси в момента? България ли търси тази среща с Русия на най-високо ниво, или Русия търси тази среща с България?

- Вижте, това е движение на две страни, които вървят в една и съща посока. Президентът Радев пристигна, той искаше да се състои това посещение. Нашият президент го приема за пръв път без каквито и да е било предварително подготвени документи, договори, някакви декларации. За да може в края на краищата да се приключи с тази абсурдна ситуация.

- А какво очаквате да каже Путин на Бойко Борисов?

- Ние разчитаме сериозно, като се вземе на предвид, че България е парламентарна република и основният ръководител така или иначе е премиерът на страната. Биха могли да се проведат конкретни разговори за икономическото сътрудничество в енергийната област. Преди всичко така смятам, става въпрос за сътрудничество в газовата сфера. Имаме възможности, освен туризма, да развиваме и други насоки на икономическото сътрудничество.

- Вие сте човек, който на няколко пъти се изказва доста критично към БСП. Защо не виждате в БСП съюзник на Вашите идеи, за които говорите?

- Смятам, че не трябва да отделяме една-единствена партия като наш съюзник. Познавам привърженици на развитието на тесните отношения и в партия ГЕРБ, и в социалистическата партия, и в "Атака", и във ВМРО, във всички други партии, дори в СДС. Защото в България има демокрация, днес на власт е ГЕРБ, утре може да дойде БСП, на другия ден да дойде друга партия, а ние сме избрали една партия само. Това не е правилно, какво ще правим след това?

- Тоест трябва да работите с всички?

- Точно така, с всички.

- Генерале, искам да ви задам няколко дискусионни и тежки въпроси. Например, президентството на Тръмп е белязано от тежката сянка на съмнението за руска намеса в неговия избор. Много ми е интересно оттеглянето на Тръмп от иранската сделка, което очаква още повече да повиши цените на петрола. Може ли да се разглежда като стъпка в интерес на Русия, защото по-висок петрол означава по-големи постъпления в руската хазна? В този смисъл има ли съпричастност на Русия в избора на Тръмп? Назначиха ли си руските служби американски президент?

- Това е смешно, това е весело. При нас също често се шегуват по този въпрос и има много вицове. Г-н Тръмп е един доста непредсказуем президент и ми се струва, че решенията, които взима, често са продиктувани от някакви емоционални моменти. Но в дълбочина в тези решения виждаме да стоят онези кръгове, които силно въздействат върху формирането на политиката на президента. В този смисъл бих отбелязал произраелските кръгове, тъй като за Израел Иран е идея фикс.

- Защо Руската църква се намесва в отношенията между Българската и Македонската църква? Защо България да не може да бъде майка на Македонската църква?

- Може и трябва да бъде сигурно. Но аз не съм кой знае какъв специалист по тези въпроси, но смятам, че тя може да бъде майка в духовен смисъл, като авторитет, но без да нарушава каноните във взаимоотношенията в православния свят. Ако се тръгне в посока на нарушаване на тези канони, тогава можем да се окажем в ситуацията, в която се намира сега Македонската църква, тоест да се намира в изолация, в схизма, да не бъде признавана. Кому е нужно това?

-Знаете за близките и исторически корени между българите и македонците, пък и говорейки за България, нима България няма и основна заслуга за достигането на християнската вяра в Русия?

- Има, разбира се, но работата не е в заслугите. Трябва да се съберат всички православни църкви в Константинопол, Ерусалим, Антиохия, Грузия, Румъния, Албания и т. н. и Българската църква трябва да повдигне там въпроса за признаването на Македонската църква. Ако всички църкви са на позиция, която поддържа признаването, въпросът ще се реши. Но ако дори само една църква е срещу това - това са правилата им, това не са наши правила - ако някой е срещу това, въпросът ще бъде отложен.

- А бихте ли имали нещо против Българската църква да стане майка на Македонската?

- Какво значи майка? Това са светски разговори на хора, които не са вярващи. Има православен свят и има православни канони и въпросите трябва да се решават именно в съответствие с тези канони. Между другото, доколкото знам, Руската православна църква предава палмата на първенството по този въпрос на Българската православна църква.

- Как очаквате да приключи гостуването на Борисов в Москва или в Сочи? Къде ще го приеме всъщност Путин - в лятната си резиденция или в Кремъл?

- Точно това не знам. Сега Путин е в Петербург, дали ще се върне в Москва, или ще продължи да е в Сочи, не мога да ви кажа, но с голяма надежда очакваме премиера. Най-после тръгна. Трябва да развиваме отношенията си. Някои медии у вас пишат, че ние се стремим да откъснем България от НАТО. Никого не откъсваме, НАТО само̀ ще се разпадне, помнете какво ви казвам.

- Кога ще се разпадне НАТО?

- В скоро време. Може би дори, докато съм жив, а докато вие сте живи, 100% това ще стане.

- Благодаря ви за тази прогноза. Беше ми изключително интересно да Ви видя от плът и кръв, след като толкова много съм чел за Вас.

- Не вярвайте на тези журналисти, които пишат глупости. Аз много обичам България и не мога да живея без България...Много обичам и българите, и България, и историята, и културата, и природата - всичко. И вие заслужавате тази обич от руснаците, не само критика. Както и руснаците заслужават обич от българите, не само критика.