Вместо това страната се надява на реверсивни доставки от Европа и на втечнен природен газ от САЩ, добави той.

"Русия иска да продава на Украйна газ по 500 долара (за хиляда кубични метра). Добре, но Украйна няма да купува този газ, той не й е нужен", категоричен е Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Вносът на втечнен газ от САЩ за ЕС е затруднен от липсата на споразумение със САЩ. Президентът Барак Обама обеща, че такова ще има в най-близко време.

Спорът за газа между Русия и размирната Украйна тлее от няколко месеца. През април държавната "Газпром" повиши близо със 100% цената за газа за Киев след анексията на Крим и размириците в Източна Украйна.

От Киев настояват за изпълнение на стария договор, който е при цена от 268 долара за 1000 куб. м (до 1 април). От Москва са съгласни на преговори, ако Украйна плати поне 50% от задълженията си към "Газпром".

През април "Газпром" на два пъти увеличи цената на газа за Украйна и тя достигна $485 за 1000 кубически метра, което, според някои съобщения, е с 25% над средноевропейската цена. Тогава Киев обяви, че спира плащанията за газа.

"Нафтогаз Украйна" от началото на май към днешна дата е получила 1,350 млрд. кубични метра руски газ за 655,4 милиона долара при цена от 485,5 долара за 1000 кубични метра, съобщиха от "Газпром".

Същевременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обяви, че Украйна трябва да плати задълженията си към Русия в срок. Той също каза, и че реверсивните доставки са в нарушение на европейското законодателство.

У нас правителството реагира на последните събития в Украйна и започна да нагнетява допълнителни количества природен газ в хранилището в Чирен, каза пред журналисти в Министерския съвет Драгомир Стойнев.